Annons


Annons

Bevisat: Man BLIR snäll av pepparkakor!

Blir man verkligen snäll av pepparkakor? Ja, enligt flera vetenskapliga studier så blir man faktiskt det. Hemligheten är fyra superkryddor, vilka gör underverk för magen och därmed påverkar hela vårt välbefinnande.

Snälla och glada pepparkaksgubbar.

Snälla och glada pepparkaksgubbar.

Superkryddor

Kanel och kardemumma har oerhört goda effekter på matsmältningen, ingefära sätter fart på tröga magar och kryddnejlika verkar smärtlindrande. Kardemummans eteriska olja kan även motverka gaser och ingefärans rot stimulerar nedbrytningen av stärkelse – vilket lindrar magknip, sura uppstötningar och illamående.

Annons

Dessutom sägs både kanel och kryddnejlika kunna läka och hämma magsår. Och när magen mår bra, mår kroppen bra.

Sura gubbar

Det traditionella uttrycket att man blir ”snäll av pepparkakor” tros ha sitt ursprung långt tillbaka i tiden då äldre tidningsläsande gubbar låg på kökssoffan hela dagarna och var ilskna.

– De hötte med näven åt förbipasserande ynglingar, spottade snus på omkringstrykande hundar och skällde upp fruar så lösgommarna klapprade. Deras känsloläge berodde helt enkelt på att de var förstoppade. Anledningen till den tröga magen var förstås allt stillaliggande i soffan och frånvaron av fibrer i det nya moderna frukostbrödet – rostfranskan, skriver journalisten Lotta Norberg, som publicerat en text om pepparkakans gåta på sin blogg Lottas Livslust.

Men kring juletid bakades det mycket pepparkakor som visade sig ha en laxerande effekt på de ilskna herrarna. När de åt av de bruna kakorna botades deras magbesvär och de blev snälla och glada.

Så för hälsans (och julfridens) skull – ät och bjud på en pepparkaka till!

Av: Margaretha Malmgren/Allas

(68)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar