Annons


Annons

Baka små söta minisemlor

Här är ett klassiskt recept på semlor med smak av kardemumma och mandelmassa. Baka semlorna i miniformat och njut på fettisdagen, eller tjuvstarta redan nu! Och du vet väl att om de är små får man ta två!

Klassiska semlor i miniformat. Foto: Kungsörnen

Klassiska semlor i miniformat. Foto: Kungsörnen

30 semlor:

Steg 1:

25 g jäst
1 1/2 dl fingervarmt vatten
210 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)

Steg 2:

150 g vetemjöl, (ca 2 1/2 dl)
75 g rumsvarmt smör
60 g ljus sirap (knappt 1/2 dl)
4 g grovmalen kardemumma (drygt 1 tsk)
2 g salt (knappt 1/2 tsk)

Annons

Så här gör du:

1. Blanda jäst och vatten. Blanda i vetemjöl och bearbeta i maskin i 7 min. Låt fördegen vila i 40 min.
2. Blanda i övriga ingredienser från Steg 2, bearbeta långsamt i 2 min och lite snabbare i 4 min. Täck över degen och låt vila i 10 min.
3. Rulla degen till en lång ”korv”, dela degen i ca 30 st lika delar (för mini-semlor). Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till ca 220 ̊C (varmluft 200 ̊C). Grädda bullarna i 4 – 6 min eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
4. Låt bullarna svalna på plåten.

Fyllning:

100 g mandelmassa
50 g strösocker(drygt 1/2 dl)
1 msk mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker

Till garnering:

florsocker

Så här gör du:

1. Mixa mandelmassa, strösocker och mjölk.
2. Vispa grädden med vaniljsocker fluffigt.
3. Skär av toppen på bullarna och bre på mandelfyllningen på bottnarna, spritsa eller klicka på grädde. Lägg på locken och dekorera med florsocker.

Läs mer: Baka en smaskig semmelkladdkaka

(175)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar