Annons


Annons

Baka Peggys knäckiga pepparkakor

Spröda, knäckiga och kryddiga pepparkakor. Drömhems chefredaktör Ebba Svanholm bjuder på sin farmors oslagbart goda recept på pepparkaksdeg. Varsågoda!

Kakmåtten kommer från Lagerhaus och kostar 79 kr för 3 stycken.

Kakmåtten kommer från Lagerhaus och kostar 79 kr för 3 stycken.

– Min farmor Peggy bakade de allra godaste pepparkakor. I hennes handskrivna receptbok heter de Faster Esthers pepparkakor. Farmor var född 1907 och hennes faster Esther någon gång på 1880-talet – därför är ingredienserna husmoderligt gammaldags listade och mäts på hushållsvåg. Farmor åkte själv varje år till Stockholms Aeter & Essencefabrik (den finns fortfarande kvar!) på Wallingatan och köpte färska kryddor inför julbaket. Det var ett äventyr att få följa med in i den doftande butiken, och för mig är fortfarande pepparkaksbaket den mysigaste av alla jultraditioner. Den blir inte sämre av att jag varje år gör succé med de extra spröda och goda kakorna. De ska bakas ut väl så att de blir riktigt tunna! För den som inte tror sig behöva 350 stycken går receptet utmärkt att halvera. Lycka till!

Annons

Du behöver till cirka 350 stycken:

265 gram smör
425 gram farinsocker
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
3/4 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
7-8 hg mjöl

Gör så här:

Se till att smöret är rumsvarmt innan du blandar alla ingredienser, gärna i matberedare. Arbeta degen ordentligt och lägg kallt i minst ett dygn. Kavla sedan ut degen och ta ut kakor med mått. Grädda i mitten av ugnen, 5-10 minuter, 175- 200 grader.

Läs även: Baka eget pepparkakshus – smart mall!

Drömhem & Trädgårds eget pepparkakshus.

Drömhem & Trädgårds eget pepparkakshus.

(28)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar