Annons


Annons

Baka eget pepparkakshus – smart mall!

Pepparkakshus hör julen till! Drömhem & Trädgårds eget bygge passar alla. Som bonus får du en söt pepparkaksren. Varsågod, här är mallarna!

Pepparkakshus800

Sötaste bygget. Ett riktigt drömhus med fönster i gotisk stil. På taket sitter två sockersöta änglar och vakar över pepparkaksbygget. Vill du att det ska lysa inne i huset? Lägg dit en ljusslinga – ett värmeljus blir alldeles för varmt.

Pepparkaksdeg sprider julens godaste doft och att baka ett eget hus är en rolig utmaning. När delarna är gräddade och har svalnat är det bara att gå loss med kristyrspritsen, silverkulorna och karamellerna. Den här degen är både kryddigt god och lagom stabbig för att kavla delar av, den passar både till hus och gubbar. Mallarna har ritats speciellt för Drömhem & Trädgård av Mimmi Harms Oredsson, frilansande maskör och entusiastisk pepparkakshusbyggare. Rita av dem på smörpapper innan du börjar baka.

Annons

Till degen:
2 dl socker
1 1/2 dl sirap
75 g smör
1 msk ingefära
1 msk kanel
1/2 msk nejlikor
2 dl mjölk
1/2 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl

Kristyr:
5 dl florsocker
2 äggvitor
2 krm ättiksprit

Till ihopsättning:
3–4 dl socker

Så gör du degen:
1 Värm socker, sirap, smör och kryddor i en kastrull tills allt blir tunnflytande.
2  Tillsätt mjölken. Låt svalna.
3  Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smeten.
4  Täck över degen alternativt lägg den i plastpåse och låt den stå kallt till följande dag.

Läs också: Baka pepparkakshus i miniatyr

Mimmis bästa bakningstips:
1 Lägg ett smörpapper på mallarna på sidorna 6–7, rita av och klipp ut.
2 Kavla ut degen tunt direkt på smord plåt. Man kan lägga en blöt trasa under plåten för att underlätta kavlingen.
3 Lägg på smörpappersmallarna och skär ut delarna noga.
4 Grädda delarna i 175 grader i cirka 10 minuter.
5  Hyfsa kanterna när delarna är alldeles nygräddade och lossa dem från plåten fort (man kan även hyfsa till kanter med ett rivjärn eller en metallfil i efterhand).
6 Lägg plant för att svalna helt.
7  Garnera delarna med kristyr och karameller innan du sätter ihop huset (dock ej kanterna som görs sist).
8  Ta gärna hjälp av någon när du ska limma ihop huset och tänk på att vara noga med vinklar.
9  Smält sockret till ihopsättningen i en stekpanna. Doppa kanterna på husdelarna, en gavel och en långsida i taget. Foga samman. Fortsätt med taket, vindskuporna och änglarna.
10 Om en husdel går sönder kan man laga den inifrån med smält socker.
11 Alla skavanker går oftast att dölja bra med ett rikligt lager kristyr eller härliga karameller!
12 Bygg en drömträdgård av bomull och lingonris runt huset.

Läs också: Bygg ett chokladhus i jul!

Klicka på bilderna nedan så får du upp dem i stor storlek som du kan skriva ut.

Pepparkakshus1A

Pepparkakshus2A

Pepparkakshus3A

Pepparkakshus4A

ANNONS

Fynda dina bakprylar direkt från oss

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Silikonkavel Röd
En silikonkavel gör din bakning väldigt smidig och enkel! Varken deg, karamellfärg eller degvätska fastnar i kaveln och den rullar lätt och jämnt. För bästa resultat, pudra kaveln med lite mjöl. Enkel att rengöra! Vi rekommenderar att diska kaveln för hand.

Gå till shoppen

Hopfällbart bakplåtsställ
Julbaket kräver sin plats i köket med bunkar, hushållsassistenter och plåtar överallt. Men nu har vi lösningen på platsbristen i ditt kök! Med hjälp av detta hopfällbara bakplåtsställ så kan du både jäsa och avlasta efter gräddning. Bakplåtsstället klarar av fyra plåtar på en och samma gång och viks enkelt ihop. Tack vare dess smala utformning stuvas det enkelt undan efter användning.

Gå till shoppen

Digital måttbägare
En digital måttbägare är otroligt praktisk om du ska baka eller laga mat och du vill mäta upp t ex mjöl. Bägaren rymmer en liter och mäter både mängd samt vikt. Den kan dessutom omvandla vikt till volym för t ex vatten. Genom att nollställa värdet mellan mätningarna kan man mäta varje ingrediens individuellt. Den har en tydlig display och bägaren är lätt att ta ur och sätta tillbaks. Maxvikt 3 kg.

Gå till shoppen

Förkläde
Fräscht, grönt förkläde med fint blommönster i bomull. Förklädet har en ficka framtill och band som knyts i midjan.

Gå till shoppen

Julens nya favoriter
Året Runts "Julens nya favoriter" finns äntligen ute! Kokboken bjuder på klassiska smaker i modern tappning inför årets största högtid. Boken som innehåller allt du behöver för att skapa en riktigt god jul! Julmat och julgodis Julens favoriter är 100 sidor fyllda med allt du behöver för maten och bakningen inför julens alla tillfällen. Du får recept för en mysig glöggfest, ett fräscht och fullmatat julbord, bästa bröden, godaste godiset och ljuvliga julkakor. Allt för att firandet ska bli en succé.

Gå till shoppen

Julens Söta 2017
Välkommen in i vår söta värld! Vad ska det bakas till jul? Julens söta är receptboken som har samlat allt sött och gott som vi vill ha till alla julens fikastunder – från advent till mellandagarnas mysiga stunder! Julgodis och julbak Julens söta är en riktigt härlig julbok på 100 sidor innehållande recept för alla söta läckerheter som ska finnas vid julens godisbord. Imponera med hembakade daimbiskvier, saffransdoftande drömmar eller en ljuvlig butterkaka. Du får även recept på de sprödaste småkakorna, det godaste julgodiset, allt gott till glöggfesten och mycket, mycket mer! Alla julens söta recept gör det enkelt att fresta släkt och vänner under hela den härliga advents- och juletiden!

Gå till shoppen

Gillade du det här? Kolla in fler fina pepparkakor på vår pinterestsida.

(111)
(100)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar