Annons


Annons

Återvunnen charm 
i drömgården

När Terhi och Ari köpte en gammal gård på ren impuls var det en dröm som plötsligt gick i uppfyllelse. Nu inreder de med begagnade saker och personliga lösningar.

Gröna hörnet. Bredvid den gröna kakelugnen går möblerna i mörkt trä och glaset i bokskåpet är grönt. Allt är köpt i andrahandsaffärer.

När Ari och Terhi Kuokka råkade passera en till salu-skylt vid en gård från 1930-talet stannade de helt oplanerat och tittade på gården. Sedan gick det snabbt, samma kväll hade de köpt huset och fått nycklarna till det!
– Vi hade länge drömt om att bo i ett gammalt hus. De har en så speciell och personlig charm. Vi blev genast förälskade i Tiittula, som gården heter, när vi kom hit, säger Ari.

Restaurang i ladan

Huset var omgivet av växter och den stora ladan låg gömd bakom en rad av träd.
– Det gjorde att vi inte kunde se den, säger Terhi. I så fall kanske vi inte köpt huset. Men nu har Ari sin restaurang i ladan.
Ari driver ett företag med restaurang, catering och olika event som går att ha där han och Terhi bor på den finska landsbygden intill en vacker liten å. Terhi är barnsjuksköterska.

Annons
Gul gård med röd dörr.

Här bor vi
Namn: Ari & Terhi Kuokka.
Familj: Döttrarna Unna & Lina. Hunden Totti.
Bor: På gården Tiittula som ligger på 
finska landsbygden. Huset är byggt på 1930-talet. Boyta 200 kvm. stort hus från 1930-talet.

Hon och Ari köpte sin gamla gård på sommaren 2011. Innan de flyttade in i november renoverade de verkstaden och badrummet och började arbeta med köket.
– Vi tog bort en massa köksskåp eftersom vi önskade att köket skulle bli så likt ett vanligt rum som möjligt. Här ville vi också få plats många runt bordet, säger de.
En kväll ringde Ari till Terhi och berättade att han var i en antikaffär och hade hittat oemotståndliga, rustika möbler som antagligen skulle vara perfekta i köket. Det stämde.

Ladan var en guldgruva

– De möblerna fick sätta stilen för hur det skulle se ut i vårt hus. Sedan har vi hittat mycket till vår inredning från en lada som revs i byn. Ari fick ta vad han ville därifrån. Det var en riktig guldgruva, säger Terhi.
Till exempel hittade de gamla plåtar med texter och bilder på som använts till boktryckeri. De har blivit både tak på toaletterna i Aris restaurant och skiva på bordet i köket.

Vit porslinsdiskho i lantkök med timrad vägg.

Timmerväggar. De timrade väggarna ska få vara som de är. På hyllan ovanför diskbänken står koppar och skålar.

– Vi brinner för att återanvända gammalt material och passa in det i vår inredning, säger Terhi. Vi håller alltid ögonen öppna efter gamla saker vi tycker om och kan använda.
Ari och Terhi diskuterar mycket runt vad de ska göra i sitt hus. Än har de mycket kvar innan de är färdiga.
– Vi är inte alltid överens från början, säger de. Men vi kan alltid diskutera oss fram till en lösning som bägge är nöjda med. I stora drag är det så att Ari är bäst på det övergripande medan jag skaffar möbler och textilier, säger Terhi.

Ljuslila kakelugn i timrad stuga.

Rart i rosa. 
I vardagsrummet står 
den rosa paradkakelugnen. Luckan är prydd med ett spindelvävsmönster. Längs med dörrlisten sitter tapetprover. Ari och Terhi 
funderar på vilken de ska använda.

Vackra kvällar året om händer det ofta att de går ner till ån som rinner nära baksidan av deras hus. På vägen dit passerar de en hage där en skock baggar håller till. En del av maten de får är salladsrester från Aris restaurang.
– När vi står vid ån eller sitter där vid vattnet känns livet fantastiskt, säger Terhi. Då vet vi att vi gjorde rätt som köpte gården och flyttade hit. ✦

Vit spegelbyrå mot timrad vägg.

Nymålat. När Terhi och Ari hittade skåpet var det fult och slitet. Med lite spackel och vit färg blev det nästan som nytt.

Läs också: Till salu – gård med stall och lanthandel

Ari och terhi Kuokka i sin restaurang på gården Tiitula i Finland.

Liv i ladan. I köpet av huset ingick en lada. I den har Ari 
öppnat en restaurang. Han ordnar också med event och 
catering.

(19)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar