Annons


Annons

Årets Pelargon 2016: Caliente Pink

I år är det 10-årsjubileum för utmärkelsen Årets Pelargon. Årets vinnare Caliente Pink är en rosa tuffing som passar lika bra i stadsmiljö som i charmiga sommarhem. Det allra bästa är kanske att den blommar tacksamt oavsett väderlek

Årets Pelargon 2016 är Caliente Pink. Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet

Årets Pelargon 2016 är Caliente Pink. Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet

För att uppmärksamma den stora mångfald och rikedom som finns inom pelargonsläktet introducerades för 10 år sedan utmärkelsen Årets Pelargon. Utmärkelsen går till en frisk och stark pelargon eller pelargongrupp med stort skönhetsvärde.

Annons

Årets vinnare Caliente Pink är ett resultat av modern förädling. En traditionell zonalpelargon har korsats med en hängpelargon och resultatet är en sort med det bästa från båda föräldrarna. Caliente Pink har enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och ett läderartat, blankt bladverk från hängpelargon.

Utseende

De rosa blommorna är enkla och sitter på korta, lilaskimrande stänglar. Kronbladen har mörka streck och ett vitt öga. Bladverket är mörkt grönt med en mörkare zon vilket framhäver blommorna.

Missa inte: Årets Pelargon, alla vinnare 2007-2015

arets-pelargon-caliente-pink-zoom

Blommar oavsett väderlek

Henrik Jönsson är professionell odlare och han har odlat pelargoner i 25 år. Henrik är mycket förtjust i valet av Årets Pelargon 2016.

– Sorten har många fördelar. Det allra bästa är kanske att den blommar tacksamt oavsett väderlek. Även om det är blött och regnigt blommar den och när det är torrt och soligt blommar den ännu bättre. I Sverige där somrarna ibland kan vara regniga är det en mycket god egenskap, berättar Henrik.

En annan fördel är att sorten är självrensande, vilket betyder att blombladen faller av sig själva. För den som vill ha en växt som sköter sig själv är därför Caliente Pink ett utmärkt val. Blomställningarna är också dekorativa efter att blommorna trillat av vilket ger pelargonen ett fräscht utseende.

Placering

Caliente Pink är en pelargon för utemiljöer. Den fungerar utmärkt på balkongen, altanen eller utanför entrén. Sorten tål stadsluft, blir fin i urnor och lådor och fungerar även utmärkt som marktäckare.

Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats som i glasverandan eller i det inglasade uterummet.

Optimalt för de flesta pelargoner är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. Caliente Pink är dock en av de allra tåligaste pelargonerna och klarar både dragiga lägen och dåligt väder ypperligt.

Jord och näring

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.

Caliente Pink finns bland annat att köpa i Blomsterlandets butiker.

Årets Pelargon 2016 är Caliente Pink. Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet

Årets Pelargon 2016 är Caliente Pink. Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet

(594)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar