Annons


Annons

9 roliga idéer av makramé

Plötsligt syns de överallt, amplarna i makramé som var så poppis på 1970-talet. Färgglada eller naturliga, med och utan kulor. Prova att knyta själv eller köp färdigt!

Makrame-Butik-Fabrik-Malmo

Knyt själv. Du kan använda bomullsgarn, lin, ull, hampa, jute, läder, nylon och metall. Knyt in pärlor eller träkulor.

Konsten att knyta tjusiga knutar är flera tusen år gammal och finns i olika kulturer – i Japan och Kina, hos inkaindianerna, i arabländerna och längs Medelhavet. Fransmännen var som tokiga i makramé redan på 1300-talet.

Annons

Under segelfartygens storhetstid var det sjömännen som knöt, de var ju skickliga på knopar och fortsatte så att säga på samma lina när de var lediga. Så spreds konsten till olika kontinenter.

På 1800-talet blev det populärt med tofsar och fransar i inredningen och makramén tog plats i hemmen. Sen glömdes knytandet bort för att dyka upp som fritidssyssla på 1960- och 70-talen. Och nu är det återigen dags för knytkalas. Varsågod, här är nya och gamla idéer att inspireras av!

Makramegran

1. Grann. En ståtlig julgran passar fint i säsong just nu. Förlagan finns i boken Makramé av Anne-Marie Boberg och Elin Svennås (Ica-förlaget, 1972).

Ho-ho, kolla här då! Snyggaste ugglan knyter man så klart i makramé. Vintage från 1970-talet.

2. Ho-ho, kolla här då! Snyggaste ugglan knyter man så klart i makramé. Vintage från 1970-talet.

Väggbonad. Improvisation av olika knutar, fritt efter förlagor i boken Makramé av Anne-Marie Boberg och Elin Svennås (Ica-förlaget, 1972).

3. Väggbonad. Improvisation av olika knutar, fritt efter förlagor i boken Makramé av Anne-Marie Boberg och Elin Svennås (Ica-förlaget, 1972).

Vintagefynd. Allt du behöver veta står i boken Makramé av Anne-Marie Boberg och Elin Svennås (Ica-förlaget, 1972).

Vintagefynd. Allt du behöver veta står i boken Makramé av Anne-Marie Boberg och Elin Svennås (Ica-förlaget, 1972).

Kul häng. Handknuten ampel, finns i naturvitt och grönt, Jolene, L 100 cm, görs på beställning för 390 kr, Creataholic.

4. Kul häng. Handknuten ampel, finns i naturvitt och grönt, Jolene, L 100 cm, görs på beställning för 390 kr, Creataholic.

Gul och glad. Handknuten ampel av bomullssnöre och träpärlor, Pride, L 100 cm, görs på beställning, 390 kr, Creataholic.

5. Gul och glad. Handknuten ampel av bomullssnöre och träpärlor, Pride, L 100 cm, görs på beställning, 390 kr, Creataholic.

Kraftfull. Ampel av kraftigt snöre med stora träkulor, Macramania, 850 kr, från Frosta design som även har DIY-paket för dig som vill knyta själv.

6. Kraftfull. Ampel av kraftigt snöre med stora träkulor, Macramania, 850 kr, från Frosta design som även har DIY-paket för dig som vill knyta själv.

Skärp dig! Gör ditt eget bälte. Frosta design har ett paket som innehåller snöre, träkulor och beskrivning, 349 kr. Finns även i svart, grått och mörkblått.

7. Skärp dig! Gör ditt eget bälte. Frosta design har ett paket som innehåller snöre, träkulor och beskrivning, 349 kr. Finns även i svart, grått och mörkblått.

Pryd väggen. Väggbonad, Ljung, DIY-paket med snöre, pinne och beskrivning. Finns även i svart, grått och mörkblått, 319 kr, Frosta design.

8. Pryd väggen. Väggbonad, Ljung, DIY-paket med snöre, pinne och beskrivning. Finns även i svart, grått och mörkblått, 319 kr, Frosta design.

Smycka dig. Knyt ditt eget armband av pärlor, bomullslina eller läderrem. Material och beskrivning finns hos Slöjddetaljer och i andra hobbybutiker.

9. Smycka dig. Knyt ditt eget armband av pärlor, bomullslina eller läderrem. Material och beskrivning finns hos Slöjddetaljer och i andra hobbybutiker.

Här får du instruktionerna hur du knyter en enkel ampel.

Vill du ha mer makraméinspiration? På vår Pinterestsida hittar du mer.

LÄS OCKSÅ

(73)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar