Annons


Annons

8 vanliga produkter du bör sluta använda – för din och miljöns skull

Har du tänkt på att många produkter vi använder dagligen kan göra stor skada för både miljön och din hälsa? Här är 8 saker du bör sluta använda!

1. Kaffekapslar

Espressomaskiner som man lägger kapslar i för att få en snabb kopp kaffe finns numera i vart och vartannat svenskt hem. De må vara praktiska att använda – men varje kopp kaffe lämnar efter sig en liten kapsel som i vissa fall är svår att återvinna – och tusentals av dem hamnar på soptippen varje år. Har du en Nespressobryggare kan du återvinna dina aluminiumkapslar i samtliga återvinningsstationer för metall, så tänk på att inte slänga dem i hushållssoporna!

2. Tandkräm med plastkorn

Vissa tandkrämer innehåller mikrokorn av plast, som inte är nedbrytbara och som förorenar våra hav. Därför har regeringen föreslagit att förbjuda plast i tandkräm från och med 1 januari 2018. Men det finns ingen anledning att vänta så länge – sluta köpa dem redan idag!

3. Ätpinnar

Engångspinnar från kinakrogen bidrar till skövlingen av skog i Asien, enligt Greenpeace. Tacka nej till pinnarna när du köper takeaway och använd egna, diskbara ätpinnar istället – eller kniv och gaffel.

4. Våtservetter

Annons

Våtservetterna är oerhört praktiska, men inte ett dugg miljövänliga. De innehåller kemikalier och plast som vare sig är bra för huden eller miljön – och får absolut inte spolas ner i toaletten. Skippa dem helst helt och hållet, vatten och en mild tvål är betydligt bättre val. Använder du våtservetter till blöjbyten, välj istället torra tvättlappar som du fuktar med vatten – mycket skonsammare för den känsliga babyrumpan.

Läs även: 5 anledningar att göra eget sköljmedel – se receptet här

5. Plastpåsar

Det må vara snudd på omöjligt att helt sluta använda plastpåsar, men det är enkelt att dra ner på konsumtionen. Ta med en tygkasse till mataffären, återanvänd gamla påsar och avstå från en shoppingpåse när du handlar smågrejer du lika gärna kan lägga direkt i handväskan.

6. Engångsbatterier

Investera i uppladdningsbara batterier, det blir både billigare och mer miljövänligt i längden. Och släng aldrig engångsbatterier direkt i soporna, de ska tas till återvinningen – men det slipper du ju när du börjat ladda batterierna istället.

7. Tepåsar av plast

Dricker du te från tepåsar, så välj en variant där tepåsen är gjord av papper – men köp ännu hellre löste och en tesil. Nyare sorters tepåsar (bilden ovan), som blir alltmer populära, innehåller plast som är svårare för naturen att bryta ner. Dessutom finns det misstankar om att de släpper ut ohälsosamma kemikalier i ditt te.

8. Engångsrakhyvlar

Rakhyvlar som används någon enstaka gång innan de slängs leder till ett berg av plast på soptippen. Välj helst en elektrisk rakapparat, eller åtminstone en rakhyvel där bara bladet byts ut.

Källor: CNN.com, Greenpeace.org
Bilder: IBL
Text: Malin Karlberg

Här är världens smartaste kökspryl – multihackaren!

Det supersmarta köksverktyget multihackaren löser alla problem du har med att hacka och skära frukt och grönsaker!

Läs mer om den smarta köksprylen här och få ett fint erbjudande på en egen!

Läs även: 4 vanliga plagg som är gjorda av plast – och förstör miljön!

(12)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar