Annons


Annons

8 smutsigaste sakerna på jobbet

Vi är många som vill ha det rent och välstädat hemma. På jobbet slarvas det dock betydligt mer. Kanske dags för en storstädning efter semestern?

Tillbaka på jobbet efter semestern? Välkommen till en riktigt skitig arbetsplats!

Enligt en brittisk undersökning är våra kontor mycket smutsigare än vi kanske tror. Särskilt de kontaktytor som delas med andra kollegor är stora bakteriehärdar.

Annons

Läs också: 8 saker vi borde städa – men ofta hoppar över

Här är de 8 smutsigaste sakerna på jobbet:

1. Vattenmaskinen

Kanske vill du bara sträcka på benen och passa på att dricka lite vatten. Håll dig borta från vattenmaskinen isåfall. På vattenmaskinens kran finns nämligen cirka 2,7 miljoner bakterier per kvadrattum (6,5 kvadratcentimeter).

2.  Kontorskylen (och kaffeautomaten)

Gamla matlådor, dålig frukt och mjölk som sedan länge passerat bäst före-datumet är en riktig dröm för bakterierna. Här frodas ungefär 7 850 bakteriekolonier per kvadratcentimeter och därför rekommenderas att man rensar kontorskylen varannan dag. Men helt ärligt, hur ofta görs det?

Än mer sällan rengörs displayen på kontorets kaffeautomat, en annan kontaktyta som är full av så kallade hudbakterier som kan sprida förkylnings- och influensavirus.

3. Mikrovågsugnen

Varje dag används kontorets mikrovågsugn upp till 30 gånger, beroende på arbetsplatsens storlek. Kött- och grönsakspartiklar som kontinuerligt värms upp är en perfekt grogrund för diverse obehagliga bakterier.

4. Tvålpumpen

Stäng toalettlocket innan du spolar! Vid spolning med öppet lock sprids en miljon bakterier, som kan färdas upp till sex meter från toalettstolen. De fastnar lätt på andra föremål, exempelvis tvålpumpen. En amerikansk studie har kunnat slå fast att en fjärdedel av alla tvålpumpar på jobbet bär spår av avföringsbakterier.

Nej, inte ens när du tvättar händerna går du säker.

Läs också: Städning lika effektivt som träning

5. Skrivbordet

Personaltoaletten ses nog av många som den överlägset största bakteriehärden, men faktum är att ditt eget skrivbord är betydligt skitigare. I snitt finns 10 miljoner bakterier på ett kontorsskrivbord, ungefär 400 gånger mer än i en toalettstol.

6. Tangentbordet och datormusen

Det lär inte komma som en chock att våra tangentbord är bland det smutsigaste på jobbet. Mellan tangenterna fastnar såväl smuts som döda hudrester, bakterier som sedan fastnar på dina fingrar – närmare bestämt över 3 295 bakterier per kvadrattum.

Datormusen är inte heller särskilt ren med 1 676 bakterier per kvadrattum.

7. Skrivaren

På vissa arbetsplatser vidrörs kontorsskrivaren upp till 300 gånger om dagen, särskilt kontrollpanelen. Det blir en hel del bakterier.

8. Hörlurar och headset

Låna inte ut dina hörlurar eller headset till andra! Allt från hårfibrer till svett och öronvax fastnar på lurarna, som dessutom kan sprida löss. På bara en timme kan antalet bakterier faktiskt ha ökat 700 gånger!

Läs också: Så städar du 10 ställen i hemmet – på bara 5 minuter

Källa: Dagens Nyheter, ErgoWeb, Deb Group, Cosmopolitan
Foto: IBL
Av: Anaïs González Cruz

Artikeln publicerades först på MåBra.

(5)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar