Annons


Annons

8 smarta saker att göra med äggskal

Att ägg är nyttigt visste du säkert redan, men visste du att även äggskalen kan användas till mycket? Lägg dem i komposten, gör rent där du inte kommer åt eller hjälp din irriterade hud.

Släng inte äggskalen! Foto: Shutterstock

Släng inte äggskalen! Foto: Shutterstock

Att ägg är dåligt för hälsan var länge ett omdiskuterat ämne. Idag vet vi bättre. Faktum är att ägg är ett av världens nyttigaste livsmedel. Här är sju anledningar till att äta mer ägg.

Även äggskalen är väldigt användbara och här är 8 smarta sätt att använda äggskal:

Annons

1. Lägg i komposten

Äggskal innehåller mycket kalcium och andra mineraler som är nyttigt för jorden. Dessutom bryts äggskal snabbt ner vilket gör dem perfekta att slänga i komposten.

2. Få bort skadedjur från blommor och växter

Har du problem med mördarsniglar eller andra ovälkomna gäster i trädgården? Placera ut krossade äggskal för att skrämma bort dem! Bonus: Också rådjur ogillar ägglukt! 

3. Gör rent där du inte kommer åt

Vissa föremål kan kännas helt hopplösa att få rena, som till exempel vaser! Du löser problemet med äggskal! Lägg krossade äggskal tillsammans med vatten och lite såpa i vasen och skaka om – tada, rent och snyggt!

Läs också: 7 smarta sätt att städa med citron

4. Hjälper irriterad hud

Har du kläda? Krossa ett äggskal och lägg i en behållare med äppelcidervinäger i två dygn. Blandningen kan du därefter stryka på irriterad hud och lindra besvären.

5. Få fin hud

Gör en egen ansiktsmask hemma genom att krossa äggskal i en mortel och blanda med en äggvita. Applicera i ansiktet, låt torka och skölj av. Huden kommer kännas fastare och piggare direkt!

Läs också: Så får du fastare hud i ansiktet

6. Gör godare kaffe!

Tycker du att morgonkaffet smakar väldigt bittert? Krossa ett äggskal och lägg i kaffesumpen och vi lovar, kaffet smakar mindre bittert!

7. Få rent i diskhon

Rensa inte bort allt äggskal från diskhon! Låt istället skalen åka ner i diskavloppet. Äggskalen löses upp gradvis och rensar rören samtidigt! 

8. Använd när du sår frön

Ska du odla tomater eller något annat till trädgården? Glöm allt om dyra småkrukor och använd äggskal istället! Du kan också göra söta bordsdekorationer i äggskal.

Läs även: 8 smarta tips för att lyckas med hemmaodlingen

Kasta inte äggskalen! Sätt frön i dem istället. Foto: Shutterstock

Kasta inte äggskalen! Sätt frön i dem istället. Foto: Shutterstock

Text: Malin Perlheden/Allers.se
Källa: Expressen.se

LÄS OCKSÅ

(28)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar