Annons


Annons

8 saker vi borde städa – men ofta hoppar över

Det finns ytor och saker i hemmet som vi gärna hoppar över när det är dags att städa. Kanske är det dags att fundera över när du senast rengjorde de här sakerna?

Att städa på ställen som inga gäster ändå ser när de kommer på besök, står inte högst upp på vår att göra-lista. Men det finns ställen och saker i hemmet som nog förtjänar att ses över emellanåt åtminstone. De goda nyheterna är att de här tipsen är snabbt fixade och att du kan åtgärda dem medan maten puttrar på spisen eller när det ändå är reklampaus på TV.

1. Mellan köksapparaterna

Har du också ett sådant där irriterande mellanrum mellan till exempel spisen eller kylskåpet och bänkskivan? Det är ett himmelrike för smuts, även om det bara är några centimeter stort. Använd dammsugarslangen eller en dammtrasa om det går, och försök få det så rent som möjligt.

2. Fjärrkontrollen

saker vi borde städa

Foto: Shutterstock

Annons

De flesta av oss dammar säkert av TV:n någorlunda regelbundet, men många glömmer bort att också fjärrkontrollen kan behöva rengöras emellanåt.

Om alla i familjen har tillgång till den är det många händer som rör den dagligen, och övrig tid kanske den tillbringar mellan två soffkuddar eller på golvet. Torka av den med jämna mellanrum så minskar bakteriespridningen.

3. Kylskåpslådor och -hyllor

saker vi borde städa

Foto: IBL Bildbyrå

Insidan av kylskåpet kan bli riktigt smutsig om man inte rengör där. Läckande förpackningar som gör hyllorna klibbiga, mjölk som surnar och grönsaker som hinner bli dåliga innan vi upptäcker det och slänger – exemplen på hur ofräscht det kan bli inne i kylen är flera.

Därför finns det skäl att nu och då ta ut alla lådor och löstagbara hyllor för en snabb rengöring. Diska med varmt vatten och diskmedel och torka av – klart! Torka också av väggarna inuti kylen när du har en stund över för att bli av med bakterier.

Läs mer: Så blir du av med dålig lukt i köket – utan kemikalier

4. Ovansidor

Vi har en tendens att ignorera sådant som inte syns, men det blir ofta väldigt smutsigt ovanpå exempelvis köksskåp och kylskåp om man inte torkar av med jämna mellanrum. Detsamma gäller lampskärmar och dörrkarmar.

5. Tvätt- och diskmaskinen

Ja, faktum är att också maskinerna vi använder för att rengöra saker behöver rengöras ibland! Se till att exempelvis rengöra filtret i diskmaskinen från gamla matrester och torka ur tvättmaskinen på insidan och kring alla gummilister för att få bort smuts. För att slippa smuts och odör i tvättmaskinen – se till att luckan är öppen mellan tvättarna.

6. Matkassar i tyg

saker vi borde städa

Foto: IBL Bildbyrå

Att ta med sig egna, återbrukbara matkassar till affären är en miljömedveten trend som bara växer. Men glöm inte att också kassarna behöver tvättas då och då, de är trots allt av vanligt tyg och blir lätt smutsiga. Vänd dem ut och in innan du slänger in dem i maskinen.

Läs mer: Därför bör du alltid lämna disk i köket när du åker hemifrån

7. Accessoarer

Mössor, vantar och halsdukar är plagg vi använder dagligen men tvättar betydligt mer sällan – om ens någonsin – är andra kläder. Men de blir också smutsiga och kräver en genomgång i tvättmaskinen – åtminstone en gång per säsong.

8. Sportväskan

Vi skulle inte drömma om att inte tvätta våra svettiga träningskläder, men glömmer lätt bort att väskan vi bär kläderna i nog också skulle må bra av en tvätt. Går väskan att tvätta – släng in den i tvättmaskinen. Går den inte att tvätta – torka ur den med en fuktig trasa och strö sedan lite bakpulver i den för att absorbera svettlukten.

Källa: Good housekeeping
Text: Minna Wallén Widung

Läs mer: Så stryker du allt från skjortkragar till pressveck och ömtåliga plagg

(50)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar