Annons


Annons

8 fantastiska pelargoner

Den härliga pelargontiden är här. Det är dags att njuta av den underbara, lättskötta älsklingsväxten som finns i tusentals varianter. Plantera dem var och en för sig eller blanda med andra växter. Här är åtta favoriter.

1. Drottningminne

Pelargon-Drottningminne
Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Den härligt rosa pelargonen är en gammal svensk sort som funnits på gården Drottningminne i södra Jämtland sedan 1930-talet. Nu säljs den igen och räknas som grönt kulturarv.

2. Karna

Pelargon-Karna
Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Annons

Gammal pelargon som går att spåra tillbaka till Skåne och början av 1900-talet. Den fanns på en liten bondgård utanför Trelleborg. Säljs också som grönt kulturarv.

3. Violino

Pelargon-Violino
Foto: Blomsterfrämjandet

Denna lilarosa skönhet blev årets pelargon 2015. Bladverket är vackert mörkgrönt. Växten är fin långt in på hösten och tål en del dåligt väder utan att ta stryk.

4. Calliope Rose Splash

Pelargon-Calliope-Rose-Splash-
Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Ingår i en serie där alla namnen börjar på ’Calliope’. De är korsningar mellan hängpelargon och den vanliga zonalepelargonen. Det har gjort att calliope-pelargonerna har stor växtkraft. Blommar från tidig sommar till frosten kommer.

Läs mer: 11 vanliga krukväxter – så tar du hand om dem

5. Katy 13

Pelargon-Katy
Foto: Blomsterfrämjandet

En pelargon med charmiga, tvåfärgade blommor och mörkt bladverk. Passar lika bra på fönsterbrädan som utomhus. Fin att blanda med andra växter i vita, mörklila, blå, rosa eller mörkröda toner. Årets pelargon 2014.

6. Aristo Beauty

Pelargon-Aristo-Beauty
Foto: Blomsterfrämjandet

En engelsk pelargon som har mörkt röda blommor med rosa kant. Engelska pelargoner har stora bedårande blommor och brukar dyka upp tidigt i butikerna. De blommar inte lika länge som vanliga pelargoner, njut så länge blomningen varar. Det är svårt att få dem att blomma om. Ställ växten på en ljus plats.

7. Mårbacka Tulpan

Pelargon-Marbacka-tulpan
Foto: Blomsterfrämjandet

Den ljuvliga blomman kom till av en slump. Plötsligt stod den där bland de vanliga mårbackorna. Tur för oss att en odlare på Förslövs handelsträdgård fick syn på den och förökade den. Nu kan vi alla njuta av de söta blommorna.

8. Velvet Red

Pelargon-Velvet_Red_
Foto: Blomsterfrämjandet

Blommorna är mörkt röda och ser ut som om de vore av sammet.

Av: Kerstin Holmberg

Läs mer: ”Kronprinsesse Mary” är Årets pelargon 2017

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar