Annons


Annons

7 tips för att skona en skotträdd hund från fyrverkerier

Är din hund smärtsamt skotträdd för fyrverkerier och raketer – och kanske till och med behöver lugnande medicin? Här är sju tips för att skona din hund under nyårshelgen.

tips för skotträdd hund

För många av våra hundar och katter är jul- och framförallt nyårshelgen allt annat än god. Runt 250 000 svenska vovvar är skotträdda och för dem är nyårsfyrverkerierna en fasansfull skräckupplevelse. För att värna djuren och miljön slutar nu allt fler av de stora butikskedjorna att sälja fyrverkeripjäser.

Annons

Nyligen berättade byggvaruhuskedjan Bauhaus att de nu slutar sälja fyrverkerier i sina svenska butiker. Tidigare har bland annat Willys, Hemköp, Coop, ICA Maxi, City Gross, Plantagen och Rusta lagt av med försäljningen.

En tredjedel av våra hundar är skotträdda

Svenska Kennelklubben uppskattar initiativen. Det är  många hundar som mår väldigt dåligt under helgerna. Nästan en tredjedel av våra cirka 730 000 svenska hundar är skotträdda. Djurens känsliga öron uppfattar smällarljud som en intensiv smärta som ger upphov till en stark rädsla. Så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka varje nyårsafton. Även många katter blir livrädda och smällande skrämmer också  andra husdjur såväl som vilda djur.

Läs mer: 12 saker ditt husdjur riskerar att äta i jul (som du bör se upp med)

På Facebook är över 10 000 engagerade i  Smällarupproret, som startade efter nyåret 2006-07, och som arbetar för att begränsa användningen av produkter med knalleffekt, som stressar både djur och människor. Grundarna drev tidigare Antismällarkampanjen i 7 år innan beslutet om förbud mot smällare kom 2001.

Svenska Kennelklubben ger de här råden:

Tips för att skydda skotträdda hundar från fyrverkerier

  • Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnast hund kan bli skrämd för livet.
  • Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
  • Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
  • Lämna inte hunden ensam.
  • Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus medan det smälls som värst. Dra för gardinerna och sätt på musik.
  • Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
  • Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

skotträdd hund

Om hunden gömmer sig, låt den vara.

För den som är ute i god tid och bor nära en flygplats finns det också raketfria hundhotell att boka plats på. Arlanda, Sturup och Säve i Göteborg erbjuder ett tyst nyår för hundar på nyårsafton.

Text: Maud Holmberg Klyft/Hemmets.se
Foto: Shutterstock

Läs också: 5 anledningar att skippa fyrverkerierna på nyår

(74)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar