Annons


Annons

7 tips för att få mer plats i garderoben

Ingenting att ha på dig, trots att garderoben är överfull? Genom att rensa och organisera dina kläder frigör du inte bara utrymme, du kommer även att hitta dina favoritplagg lättare.

Ikeas garderobssystem Pax går att bygga som du vill.

Ikeas garderobssystem Pax går att bygga som du vill.

Elfas undersökning Förvaringsrapporten 2016 visar att Nordens befolkning brottas med för mycket kläder, skor och väskor som de inte använder. Ungefär 4 000 personer deltog i undersökningen från både Sverige, Finland, Norge och Danmark. Enligt undersökningen har var tredje svensk svårt att stänga sina garderobsdörrar och lådor. Men trots överflöd av kläder bland de nordiska länderna råder det står osäkerhet om vad man ska ha på sig. 81 procent svenskar berättar att de ofta har känslan ”jag har ingenting att ha på mig”.

Läs också: 7 smarta tips för att organisera med Kon Mari-metoden

Undersökningen visar även att många nordbor är öppna för en mer hållbar livsstil. Christine Dahlman, förvaringsexpert på Elfa, tycker att vi borde rensa mer för att undvika kaos.

Annons

– Det blir både roligare och lättare att välja kläder om du investerar några timmar i att rensa och organisera din garderob. Dessutom frigörs tid som kan användas till betydligt roligare aktiviteter än att rota bland klädhögarna. Ett bra tips när du skall rensa är att sätta upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget, säger Christine Dahlman.

7 tips för att få mer plats i garderoben

1. Sätt igång och rensa! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – då är det dags att säga hejdå. Skänk eller sälj det du rensat ut.

2. Sätt upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget.

3. Uppmuntra dina vänner att rensa ut sina garderober samtidigt. Sedan kan ni ha en klädbytarkväll istället för att köpa nytt.

4. Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Förvara inaktuella kläder i vakuumförpackningar eller varför inte i resväskor som inte används för tillfället.

5. Försök att hänga så mycket kläder som möjligt. Det spar plats och ger dig bättre överblick.

6. Utnyttja dolda förvaringsytor om du har ont om plats hemma, exempelvis baksidan på garderobsdörren. Det finns specialanpassade korgar som lätt kan hängas på dörren.

7. Skapa nya rutiner som underlättar för framtiden. Ett tips är att hänga alla galgar åt fel håll. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll. På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.

Läs också: 8 förvaringslösningar som både är snygga och praktiska

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar