Annons


Annons

7 sätt att använda honung till ansikte, hud och hår

Honung är inte bara användbart i tekoppen eller i bakning. Det är också välgörande för både kropp och ansikte. Här är sju bra sätt att använda honung.

Foto: IBL

1. Ansiktsmask av honung

Honungens fuktighetsbevarande egenskaper gör underverk för torr hud. Applicera ett tunt lager honung i ditt ansikte och låta verka i cirka 15-20 minuter. Tvätta därefter bort med ljummet vatten och känn skillnaden.

2. Rengör huden

Rå honung inrymmer flera enzymer som håller ditt ansikte rent från ovälkomna bakterier och bildandet av porer. Vill du förstärka effekten kan du blanda i lite kokosolja och få en huskur som både gör huden mjuk och motverkar bakterieansamlingar i ansiktet.

3. Kroppsskrubb

Förutom enzymer innehåller honung antioxidanter som rengör, återfuktar och ger huden näring. Gör din egen skrubb genom att blanda 2 msk honung med 1 msk bakpulver och massera in på lätt fuktad hud. Tvätta bort med ljummet vatten.

Läs också: 10 anledningar till att chiafrön är så bra för kroppen

4. Behandla akne med honung

Lider du av återkommande akne är honung ett effektfullt botemedel tack vare dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Honung både dödar bakterier och dämpar den röda svullnaden som utslagen ofta kan orsaka. Lägg en klick rå honung i handen och smörj in det drabbade området i ansiktet. Låt verka i cirka 10-15 minuter och tvätta bort med vatten.

5. Bada med honung

Att blanda honung i badet är ett sätt att både läka, återfukta och bygga upp ett försvar mot yttre påfrestningar som annars kan skada huden. Rör ner 2 msk rå honung i 2-2,5 dl varmt vatten och vänta tills honungen är upplöst. Häll därefter blandningen i ditt varma bad.

6. Hårbalsam

Trött och slitet hår får ny lyster av alla de näringsrika ämnen och enzymer som finns i rå honung. Gör ett eget balsam genom att blanda 1 msk rå honung med 2 msk kokosolja och gnid in i håret. Vänta i 20 minuter innan du noggrant sköljer ur.

7. Salva med honung

Solskadad hud repareras snabbt med honungens läkande egenskaper. För bästa resultat kan du även blanda i gel från läkeväxten Aloe vera. Tillsammans bildar de båda ingredienserna ett antiinflammatoriskt medel som dessutom lindrar svedan från solbrännan. Blanda 1/3 rå honung med 2/3 Aloe vera-gel och smörj på huden som en salva.

Annons

Källa: Bättre hälsa

Läs också: 12 skäl att använda mer pumpafröolja (det är bra för hälsan!)

Artikeln publicerades först på Allas.se.

(182)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar