Annons


Annons

7 anledningar att frossa i ägg

Att ägg är dåligt för hälsan var länge ett omdiskuterat ämne. Idag vet vi bättre. Faktum är att ägg är ett av världens nyttigaste livsmedel. Här är sju anledningar till att äta mer ägg.

Ägg är ett av våra nyttigaste livsmedel. Foto: Shutterstock

Ägg är ett av våra nyttigaste livsmedel. Foto: Shutterstock

1. Det är ett bra mellanmål att äta efter ett träningspass

E-vitamin, selen och protein är utmärkta byggstenar för musklerna efter ett träningspass.

2. Du blir inte panikhungrig innan lunch

Tack vare äggets fett och protein håller du en stadigare blodsockerkurva timmarna innan lunch.

3. Proteinet hjälper dig att hålla vikten – eller gå ner i vikt

Flera studier har visat på äta ägg till frukost hjälper dig att hålla dig mätt länge och därmed äta mindre under resten av dagen.

4. Du blir gladare och får bättre minne

I äggulan finns både selen och D-vitamin. D-vitaminet påverkar vårt humör positivt medan selen förbättrar vårt minne.

5. Det är bra föda för en billig peng

Ett ägg kostar cirka 2 kronor/styck. Med tanke på hur mycket nyttigheter ett ägg innehåller är det ett otroligt billigt livsmedel.

6. Ägg går att variera i det oändliga

Kokta ägg, omelett, stekt, äggröra, ägg på toast, pocherat ägg, pad thai – det går att variera i all oändlighet!

7. Sexlivet kan bli bättre

Ägg innehåller zink som styr sexlusten hos både män och kvinnor. Bristen på zink kan alltså leda till minskad sexlust.

Annons

Läs även: Därför är ägg är nyttigare än vi tidigare trott

Ägg och  kolesterol

Enligt en brittisk undersökning har mängden kolesterol i ägg minskat med 13 procent de senaste tio åren. Det svenska Livsmedelsverket har också tittat på näringsinnehållet i ägg. Även i de svenska äggen tycks kolesterolmängden ha minskat.

– Ja, våra analyser visar också att ägg har ett lägre kolesterol än tidigare. Men numera anser man inte att kolesterolet i ägg har så stor påverkan på våra kolesterolnivåer i blodet, säger nutritionisten Iréne Mattisson, som är chef på risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

Hon berättar att det kolesterol vi äter bara har en viss betydelse för kolesterolhalten i blodet. Kolesterol, som är ett fett, bildas automatiskt av kroppen. Och ju mindre kolesterol man får i sig via maten, desto mer tycks kroppen tillverka. Att äta något ägg om dagen är alltså inte ohälsosamt.

– Det är bara om man har en sjuklig kolesterolkänslighet eller om man äter extrema mängder ägg som det kan vara skadligt, säger Iréne Mattisson.

Källor: MåBra, Authority Nutrition, Nutrition research, The Health Site och Medical News Today

LÄS OCKSÅ

(611)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar