Annons


Annons

6 vanliga trädgårdsproblem du löser med bikarbonat

Att bikarbonat är ett universalmedel i hemmet visste du kanske, men hade du koll på att det också kan användas i trädgården? Bikarbonat skrämmer iväg sniglar såväl som mossa och mjöldagg!

Bikarbonat är hemmets eget universalmedel. Förutom det självklara användningsområdet i bakningen så kan det också användas till att rengöra bestick och för att få bort dålig lukt i hemmet.

Givetvis kan bikarbonat även användas i trädgården.

1. Sötare tomater med bikarbonat

Annons

Strö lite bikarbonat i jorden runt tomatplantan. Bild: Fotex / IBL Bildbyrå

Bikarbonat gör att surhetsgraden i jorden sänks vilket ger en sötare smak i tomaten. 4 matskedar per planta räcker om du strör på jorden, eller blanda i några teskedar i vattnet när du vattnar, skriver tidningen Land.

2. Få bort mossa i trädgården

Bikarbonat är ett miljövänligt sätt att få bort mossa. Foto: Per-Olov Eriksson / IBL Bildbyrå

Vill du bekämpa mossan mellan stenarna i trädgården till exempel kan bikarbonat vara ett miljövänligt alternativ. Bikarbonat är nämligen basiskt och det är ingen miljö som mossa trivs i. Strö helt enkelt bikarbonat på de ställen där du inte vill ha mossa och invänta resultatet.

3. Bli av med sniglar och myror

Mota bort sniglarna med bikarbonat! Foto: IBL

Sniglar och myror gillar inte heller bikarbonat. Så har du växter du vill freda från ovälkommet besök så strö en skyddande ring med bikarbonat runt om.

Läs mer: Så löser du 4 situationer hemma med en skvätt mjölk

4. Bekämpa mjöldagg i trädgården

Säg adjö till mjöldagg i trädgården! Bild: IBL

Mjölig beläggning på bladen kan innebära att dina växter drabbats av mjöldagg. Detta går att motverka med en giftfri cocktail i en blomspruta av 1 tsk bikarbonat, 1 tsk rapsolja och 1 liter vatten. Spraya hela växten med blandningen och upprepa en gång i veckan till problemet är löst.

5. Fräscha upp utemöblerna

Bikarbonat är toppen att rengöra utemöbler med. Bild: Orlando G Boström / IBL Bildbyrå

Bikarbonat biter på de flesta material. Om det är trämöbler så skrubbar du in bikarbonatet med borste, låter verka och sköljer bort med varmt vatten. På missfärgad plast funkar det med en en blandning av bikarbonat och vatten.

6. Rengör grillgallret med bikarbonat

Grillsäsongen har redan börjat. Bikarbonat är ett av många knep för att rengöra gallret.

Det finns ungefär lika många knep för att rengöra grillgallret som det finns kommuner i Sverige. Men ett av knepen är i alla fall att blanda bikarbonat och vatten till en pasta som du gnider in gallret med. Låt pastan torka och borsta rent så följer smutsen med.

Källa: Land, Året Runt
Text: Henrik Högström

Läs mer: Så enkelt blir du av med dålig lukt i köket – utan kemikalier

(0)
(3)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar