Annons


Annons

6 tips för att odla kryddväxter

Färska örter och kryddväxter som persilja, rosmarin och basilika odlas lika bra i kruka på fönsterbrädan och balkongen som i trädgården. Här kommer några tips för att lyckas med odlingen.

Persilja, rosmarin och basilika. Foto: Shutterstock

Persilja, rosmarin och basilika. Foto: Shutterstock

Att odla sina egna örter är inte bara roligt, det är även superenkelt och sköter du dem rätt kan du njuta av den ljuvliga smaken och doften från dina kryddväxter hela sommaren.

Vill du kunna börja skörda när våren övergår till sommar är det bäst att sätta igång redan nu. Många sorter mår nämligen bäst av att frösås inomhus, oavsett om du tänkt flytta ut dem eller behålla dem inne – med undantag för dill, koriander, körvel och persilja vars frön kan sättas utomhus så snart jorden är tillräckligt varm.

Läs även: Så lyckas du med vårplanteringen – Expertens bästa tips

Så lyckas du med dina kryddväxter:

1. Sätt fröna inomhus

Använd gärna sålådor, det är inget måste, men väldigt smidigt. När plantorna sedan vuxit till sig och blivit stadigare kan du plantera om dem i små enskilda krukor.

2. Använd rätt jord

Det är skillnad på jord och jord och för att dina frön ska få de bästa förutsättningarna bör du välja en svagt gödslad såjord eller annan svagt gödslad jord av fin kvalitet. Tänk också på att inte trycka ner fröna för djupt, men inte heller för grunt. Exakta sådjup står på baksidan av förpackningen och kan skilja sig mellan olika märken.

3. Markera

Sår du flera olika kryddväxter är det viktigt att markera vilken sort som står var och i vilka krukor. När örterna kommer upp är de nämligen snarlika till utseendet och det är väldigt svårt att se skillnad.

4. Fukta jämnt

För att dina frön ska gro bäst behöver de fukt, värme och mörker. Täck därför din sålåda eller kruka med genomskinlig plast med små lufthål i och en tidning över. Detta för att bevara fukten och hålla det mörkt. Placera lådan ljust, men inte i direkt solljus och vattna med rumsvarmt vatten. Jorden ska bli fuktig, men inte blöt.

Annons

Upplever du att dina plantor blivit långa och rangliga när de kommit upp ur jorden kan du plantera om dem, sätt dem då en bit djupare ner i jorden.

5. För bästa resultat inomhus:

Eftersom kryddväxter trivs bäst i soliga lägen är ett sönderfönster optimalt, men du kan också belysa dem med en lampa.

Lägg kryddjord i botten av krukan och såjord i den övre halvan och håll det hela tiden fuktigt, men inte blött. När plantorna börjar se trötta ut är det dags att plantera om.

6. För bästa resultat utomhus:

Innan du planterar ut dina kryddor måste du först vänja dem. Börja därför med att ställa ut krukorna under dagens varmaste timmar, när det sedan inte är någon risk för frost kan de stå ute dygnet runt.

Kryddväxter trivs bäst på en varm, solig och vindskyddad plats i mullrik, väldränerad och porös jord. I början kan det krävas en del vatten, men när rötterna väl etablerat sig behövs endast vattning under längre perioder av torka.

Läs även: Odla egna tomater – expertens bästa tips

Nu är det dags att börja odla dina egna tomater. Foto: Shutterstock

Nu är det dags att börja odla dina egna tomater. Foto: Shutterstock

Källa: Odla, Weibulls

(191)
(5)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar