Annons


Annons

Så tar du vara på övermogen frukt – 6 goda tips

Varje år slänger vi svenskar 74 kilo matavfall per person, men det går att minska matsvinnet. Här är sex bra sätt att använda övermogen frukt.

Frukt är en färskvara och äter du inte upp den vid alldeles rätt tidpunkt är risken stor att den hinner bli övermogen. Men innan den skrumpnar och möglar finns det några smarta och goda sätt att ta tillvara på den. Här är våra bästa tips!

1. Baka i mikron

Annons

Det enklaste och snabbaste sättet att ta tillvara på frukt som börjar bli dålig är att tärna och baka bitarna i mikron tillsammans med kanel.

Två bananer och tre päron med kanel räcker exempelvis att mikra i fem minuter. Frukten blir att smaka ungefär som pajfyllning. Hela äpplen går också utmärkt att mikra med kanel och en skvätt vatten i tallriksbotten.

Ät som det är eller tillsammans med yoghurt, kvarg eller vaniljglass.

2. Frys in

Få frukten att hålla länge genom att frysa in den. Här finns det två vägar att gå; antingen kör du frukten eller bären i en mixer och fryser in i portionsbitar. Du kan exempelvis använda en helt vanlig isbricka att klicka den puréeade frukten i. Perfekt att använda i smoothies, cocktails eller istället för sylt till gröten.

Det andra sättet att tärna frukt (bär kan användas hela) och frysa in i festliga iskuber. Gott att smaksätta vatten med, men också fint i drinkar.

3. Mixa i smeten

Mogen frukt ger sötma till såväl kak- som pannkakssmeten.

Mosa bananen eller grovriv äpplet och addera i smeten istället för socker. En bonus är att det blir saftigt också.

Läs mer: 5 smarta knep som gör rent rivjärnet på nolltid

4. Gör dip

Övermogen avokado är inte särskilt kul att äta som den är, men genom att mixa den med smält mörk choklad får du en krämig chokladdipp att bre på mackan eller doppa nötter och frukt i.

5. ”Soltorka” i ugnen

När dina tomater börjar bli skrynkliga kan du skiva dem och baka i ugnen på låg temperatur tills fukten är borta. Visst kan det krävas ett antal timmar, men resultatet är nyttiga tomater likt soltorkade tomater från butiken – helt utan olja.

Förvara i en lufttät behållare och strö över salladen eller lägg på smörgåsen.

6. Lägg i smoothien

Bär, frukt och grönsaker som börjar bli lite trötta är perfekta att mixa ner i smoothien där skrynkligt skal varken syns eller märks av i smaken.

Mogen frukt och bär är dessutom extra sött och gott.

Källa: Prevention
Foto: IBL

Läs också: Så gör du underbart god saft av syrener – enkelt recept

(19)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar