Annons


Annons

6 sätt att ta tillvara på dina pelargoner

Doftpelargonen är både vacker och lättskött. Dessutom kan den användas i såväl matlagning som bakning. Här är sex härliga användningsområden.

Pelargoner är en av våra mest populära krukväxter. Den delas vanligtvis in sex grupper – varav en av dem är doftpelargoner.

Rosendoftande pelargoner. Bild: Shutterstock/IBL

Och även om doftpelargoner odlas främst för det väldoftande och dekorativa bladverket finns det många användningsområden.

Här är 6 sätt du kan använda dina pelargoner:

1. I potpurrier

Pelargoner är perfekta att torka och göra doftpåsar av. Varför inte blanda dem tillsammans med andra väldoftande växter som rosor och lavendel?

Annons

Vill du parfymera badet är det perfekt att hänga upp en tyllpåse fylld med färska pelargonbad under kranen när du tappar upp badet.

2. Baka bröd med pelargon

Pelargoner kan även användas i bröd. Smula ner torkade eller färska blad i smeten till ditt vanliga favoritrecept, mellan 1 och 1,5 deciliter brukar vara lagom. Mindre blad och blommor är också vackra att använda som dekoration. Torkade och finmalda blad kan också strösslas över ägg- eller vattenpenslat bröd.

3. Som krydda

Förutom i bakverk kan pelargoner även användas i matlagningen. Färska eller torkade blad kan ge smak åt marinader, kryddsalt, oljor och såser. Sorter som vanligtvis används i matlagning är sorterna ”Sweet Mimosa” och ”Attar of Roses”. ”Concolor Lace”, med sin nötiga doft, passar bra som smaksättare i wokgrytan eller till kötträtter.

Pelargoner är vackra att dekorera med. BIld: Shutterstock/IBL

4. Brygg te på doftpelargonen Citronella

Klipp av en handfull blad, riv sönder dem och häll sedan ner dem i tekannan. Fyll på med hett vatten och låt stå och dra i ungefär tio minuter för att få till en riktigt bra smak. Vissa pelargonsorter, som ”Citronella” och ”Lady Plymoth”, gör sig även bra som iste.

5. I salladen

Beroende på smak och doft kan pelargoner också göra sig bra som smaksättare i gröna sallader och fruktsallader.

6. Ätbar dekoration

Både bladen och blommorna kan vara en fröjd för ögat och gör sig bra som ätbar dekoration. Använd i mjuka kakor, cheesecake, snapsen, vinäger eller varför inte i glassen.

Men vilka pelargoner går att äta?

Alla pelargoner är inte ätbara och inte heller alla doftpelargoner. Tänk också på att doftpelargoner som luktar illa också kommer att smaka illa. Ett bra knep brukar därför vara krossa bladen i handen och använd näsan, skriver Odla. Luktar det frän kamferdoft bör det inte ätas. Doftar det däremot gott likt ros, mint eller citron är de ätbara.

Sweet Mimosa och Dr Westerlunds hälsoblomma

Sorter som ”Sweet Mimosa”, ”Attar of Roses”, ”Concolor Lace” och ”Dr Westerlunds hälsoblomma” går bra att använda i mat.

Så se till att veta vilken blomma du äter. Blommor är som svamp, äter du fel sort kan du bli väldigt sjuk!

Källa: Wexthuset, Odla
Av: Helena Sjögren

Läs också: Baka en cheesecake med doftpelargon – recept

(26)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar