Annons


Annons

6 sätt att inreda med julens dofter – helt naturligt

Det är inte bara ljusstakar och julpynt som ger julstämning i december. Dofter är minst lika viktiga. Så här kan du inreda fint med julens härligaste dofter.

Det enklaste sättet att få in juliga dofter i hemmet på ett snyggt sätt är att vända sig till naturen. Där finns de mest naturligt murriga och mysiga dofterna att tillgå.

Bind en krans av ris från något barrträd, fäst ljung eller rosmarin runt ljuset – eller gör girlanger och stilleben av kanelstänger och torkade apelsinskivor!

Annons

Här kommer några bilder som förhoppningsvis ger lite idéer till det vuxna julpysslet, och som med all säkerhet får hemmet att dofta gudomligt.

Läs också: 5 vanlig misstag som får din julgran att barra

Rosmarin

rosmarin-krans-jul-pynt

Foto: The pretty blog, At home in love

Den ljuvliga silvergröna fären gör rosmarin till en ört som mer än gärna får stå till allmän beundran året om, men kanske särskilt runt jul. Gör en ring av ståltråd och knyt fast kvistar eller gör dina egna ljuslyktor av örten.

Granris

Gran_inredning-jul-pynt

Foto: Vienne WedekindA daily somethingHouse and garden

Finns det någon juligare doft än gran? Självklart kommer alla ni som väljer att ha en riktig julgran att få denna doft helt gratis, men alla har faktiskt inte plats med ett stort träd inomhus. Då räcker det alldeles utmärkt med en gren eller en krans som både är trevligaatt se på, men som också ger den där obligatoriska juldoften.

Kanel och apelsin

kanel-jul-pynt

Foto: JojostaticErnest Home co, A beautiful mess

Torkade apelsinskivor säljs ofta i blomsteraffärer – men till överpris. För att spara en slant kan du torka dem själv. Det är bara att skiva apelsinen och lägga skivorna på gallret i ugnen på omkring 50 till 75 grader. När skalen har mörknat något och frukten har torkat ihop tas skivorna ut och får eftertorka.

Tillsammans med lite kanelstänger kan de bli en jul-girlang!

Mistel

mistel-jul-pynt

Foto: HGTV

Ingen jul utan mistel. Men måste den verkligen hänga i ett dörrhål för att räknas? Såklart inte. Varför inte göra som på bilden och klä en krittavla som man kan skriva sina kärlekshälsningar på? Kyssas kan man ju göra ändå.

Tuja

tuja-jul-pynt-tips

Foto: HGTV

Tujor är vanligt förekommande i de svenska trädgårdarna. Så varför inte klippa av några kvistar och låta dem förgylla insidan av hemmet också? Om du ska fästa dem kring ljuset, som på bilden, är det bra att ha ett skyddande glas emellan stearinet och tuja-kvistarna. De kan nämligen lätt sprida eldsvådor, och man rekommenderar därför att man inte planterar dem för nära husfasaden.

Ljung

ljung-jul-pynt

Foto: Just Imagine, Not on the high street

Det går knappast att tala om juldekorationer och växter i samma mening utan att nämna ljung. Den dekorativa busken är en av få saker som kan ge oss lite färg och ändå överleva den mörka vintern. Ut och plocka, eller åk och köp – och fäst på julklappar, ställ på bordet, pynta ljushållarna… Bara fantasin sätter gränser.

Lycka till!

Läs också: 10 vackra och enkla sätt att slå in julens paket

(146)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar