Annons


Annons

6 nya och läsvärda böcker om trädgård

Just nu har det kommit många härliga boknyheter. Läs om att odla hela året, läkande örter, asiatiska grönsaker och det mesta om potatisar. Här är sex inspirerande favoriter som visar på en hel del nytänkande. Av Kerstin Holmberg

Boktips-800

Boktips-SkillnadensGrönsaker året om
Sara och hennes familj är självförsörjande på grönsaker. Sara har lärt sig att förlänga den traditionella odlingssäsongen och lagrar en del av sina skördar för vinterns behov. Med stor nyfikenhet och entusiasm provar hon sig fram för att se vad som fungerar. Hon lever med sin grönsaksodling och experimenterar hela tiden för att hitta de smartaste odlingssätten. I boken ger hon råd om hur du kan bli självförsörjande.

Annons

Hon delar också med sig av sin stora glädje för att odla köksväxter. Skillnadens trädgård. Ett ekologiskt trädgårdsskafferi. Sara Bäckmo. Roos & Tegnér. Pris: 199 kr.

Boktips-asiatiskaOdla asiatiskt
I Spekeröd odlar thailändska Sutip Austad fantastiska grönsaker sedan 20 år. Hon har alltid tyckt om naturen och växterna. När hon började odla hade hon ingen aning om hur det skulle gå till men var tvungen att få det att fungera för att få inkomster till sig och sina barn. Hon lyckades och nu jobbar hon ihop med svenska stjärnkockar. Hennes bok handlar om livsfilosofi och handfast odling. Här finns också spännande recept. Den asiatiska köksträdgården. Odling & filosofi. Sutip Austad. Natur & kultur. Pris: 199 kr.

Boktips-potatisÄlskade knöl
Potatisen har odlats i Anderna hur länge som helst. Till oss kom den först i början av 1700-talet och möttes av misstänksamhet och förakt. Det tog ganska många år innan den började odlas på allvar för att till slut bli en viktig del av vår mathållning. Det finns mycket att berätta om den goda knölen och i den här boken får du veta en hel del om historia, odling och tillagning. Potatis. Om pumatassar, kupning och obändig livsvilja. Anna Froster, Bokförlaget Max Ström. Pris: 213 kr.

Boktips-herbarietMagiska örter
Läs om hur växter kommunicerar med varandra, om de kan läsa dina tankar och hur gamla örtkunniga människor kunde veta att älggräs är bra mot huvudvärk, bland annat. Boken är spännande, innehållsrik och rolig. Det är en bok om kulturhistoria, odling, växter och hur man kan använda dem till mat, dryck och medicin. Här finns både de goda, läkande och rysligt dödliga men himmelskt vackra örterna med. Herbariet. Växter till, mat, magi och medicin. Elin Unnes. Natur & Kultur. Pris: 169 kr.

Boktips-bondeEtt grönare liv
En bok för dig som längtar efter att vara självförsörjande på landet eller i staden. Här finns tips på det mesta från att bygga växthus av gamla fönster till att odla tomater i hink och göra äppelmust. Vissa saker är lätta att göra medan andra är mer invecklade och kräver rejäla beskrivningar. Niklas Kämpargård som har skrivit och fotograferat är född på en gård och många av hans tips bygger på gammal beprövad kunskap. Lev som en bonde. 100 sätt att klara sig själv, Niklas Kämpargård, Norstedts. Pris: 219 kr.

Boktips-GenvagarTänk smart
Linda blev trädgårdsmästare för att hon hittade fröpåsar i källaren till huset hon just hade flyttat in i. Det var den förra ägarinnan som lämnade dem efter sig. När Linda hade sått fröna och sett dem växa upp till underbara rosenskäror, ringblommor och annat vackert var hon fast och skaffade sig en trädgårdsutbildning. I sin bok ger hon goda råd om hur du bäst väljer växter, redskap och tar tillvara det som finns när du skapar dina drömmars trädgård. Genvägar till en vacker trädgård. Tänk som en trädgårdsmästare. Linda Schillén. Ordalaget. Pris: 159 kr.

LÄS OCKSÅ

(66)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar