Annons


Annons

5 viktiga saker att tänka på innan du köper utekruka

Dags att skaffa nya krukor för trädgården, uteplatsen eller balkongen? Då kan de här tipsen kring färg, material, tyngd och placering vara bra att tänka på.

Välja nya krukor är roligt – men tänk igenom köpet! Växterna ska må bra i nya krukan. Foto: IBL

Dags att köpa nya krukor till uteplatsen? Du kan egentligen välja vilken typ av kruka som helst, bara du är medveten om deras olika egenskaper. Detta kan vara bra att känna till innan du handlar:

Läs mer: Var med och utse vinnaren av Årets Trädgård 2017!

1. Krukans material

En terrakottakruka suger upp vatten men materialet andas, vilket är bra för rötterna. När du vattnar krukan kommer alltså en del vatten att magasineras i själva krukan. Den behöver vattnas ofta.

En plastkruka behöver inte vattnas lika mycket, å andra sidan kommer det inte in något syre genom krukväggarna.

En kruka i metall blir otroligt varm i solen och växternas rötter kan ta skada. Det är inte svårt att förstå eftersom den till och med kan brännas när man ska ta i den. Den bör isoleras invändigt med något material, till exempel frigolit, som stoppar värmen.

Annons

2. Krukans färg

Vad du har för färg kan spela roll. En kruka som är svart drar till sig solens värme och kan blir mycket varm, något att tänka på om den ska stå soligt.

En vit kruka stöter däremot bort solens strålar något.

Foto: Anni Andreasson

3. Krukans storlek

Man bör väga storleken på krukan mot hur många plantor man tänker ha – rötterna måste kunna utvecklas. Generellt är det bättre att välja en stor kruka än en liten som dessutom torkar fortare än en stor.

Läs mer: Så här enkelt odlar du kastanj i kruka – steg för steg

4. Krukans tyngd

Krukans tyngd är en annan aspekt att ta med. Vill du flytta krukan kan det bli besvärligt. Det finns lättviktskrukor i betongliknande material eller stora plastkrukor som ser ut som naturmaterial.

5. Krukans placering

För i princip alla utekruksväxter, även de som kallas solälskare och medelhavsväxter, är en plats med halvskugga att föredra, gärna med lite silat solljus.

Vill du ändå ha krukor i solen – det är ju i söderläge vi helst har våra uteplatser och terrasser – kan du försöka skydda dem eller flytta på dem när det är som värst. Skaffa en ”säckakärra” (transportkärra) så blir flytten inte för tung.

När det regnar mycket bör du också försöka dra in krukorna under tak eller ställa dem nära husväggen där regnet inte kommer åt på samma sätt.

Text: Anni Andreasson

Läs mer: DIY – 3 enkla sätt att patinera lerkrukor

(68)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar