Annons


Annons

5 saker att checka av på sommarstugan efter vintern

Att ha en mysig sommarstuga är alldeles underbart – men kommer sällan helt utan krav på underhåll. Här är en checklista för att ta reda på i vilket skick din stuga är efter vintern.

Många drömmer om en egen stuga på landet och har du turen att äga ett sommarhus vet du säkert att det ofta krävs en hel del arbete för att hålla standarden. Särskilt viktigt är det att kolla hur allt står till efter den långa vintern.

Annons

Är du osäker på om din sommarstuga är i behov av underhåll eller om den överlever en säsong till? Kika igenom den här checklistan.

Läs mer: Så håller sig påskliljorna fina längre – tänk på det här

1. Takpannorna

Inspektera hur takpannorna ser ut. Byt ut de som är trasiga och rätta till skeva pannor, var särskilt noga med nockpannorna. Passa även på att kika hur taket ser ut under pannorna. Måste pappen läggas om? Är det något du kan fixa själv eller är det ett uppdrag för en professionell takläggare?

2. Grunden

Det är inte ovanligt att grunden tar stryk av vinterns frost, det gäller även den mest rejäla torpargrunden. Kolla efter sprickor och laga dessa med nytt bruk.

3. Fasaden

När målades fasaden senast? Har det gått några år kan det vara dags igen. Om fasaden är angripen av mögel eller alger bör du se till att förbehandla med icke basiskt mögelmedel innan du målar.

4. Vindskivorna

Regn, snö och hårt väder sliter på vindskivorna som skyddar taket, därför ska du ha som vana att kolla trä och färg varje år. Rengör, laga och byt vid behov.

5. Fönstren

Det är viktigt att dina fönster är intakta, annars finns det risk att vatten rinner in och förstör fönsterbågen. Släng dock inte dina trasiga fönster, det är oftast både enklare och billigare att lämna in dem för reparation än att köpa nya.

6. Hängrännorna

Inspektera rännorna så att de ser raka och fina ut. Is och snö kan nämligen ha böjt dem. Småskador går att fixa med butyltejp eller takkitt. Slutligen bör du kontrollera stuprören så att de verkligen leder bort vattnet från husgrunden.

7. Skorstenen

Har du skorsten måste du ha koll på fogarna. De ska underhållas regelbundet för att minska risken för att skorsten ska vittrar sönder.

Källa: Bilagan Bygg & Fixa
Foto: Shutterstock

Läs också: 6 smarta trädgårdsknep från Mandelmanns gård

(195)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar