Annons


Annons

5 fakta om mördarsniglar – och så blir du av med dem

Mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som den också kallas (fast den antagligen härstammar från Frankrike) trivs i vårt svala och fuktiga klimat. Här är är allt du behöver veta om sniglarna – och hur du blir av med dem.

Spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel (Arion vulgaris). Foto Shutterstock

Spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel (Arion vulgaris). Foto Shutterstock

Mördarsniglarna har kommit för att stanna. Så de som fått in sniglarna i sina trädgårdar måste bekämpa de glupska djuren om de vill kunna odla. De förökar sig snabbt och har än så länge få naturliga fiender, även om till exempel koltrastar och igelkottar börjat äta dem.

Hur känner man igen en mördarsnigel?

Det går egentligen inte att se på en snigel om det är en mördarsnigel eller någon annan snigelart. Men har du många enfärgade sniglar i olika nyanser och färger från beige till mörkbrunt och orange i trädgården kan du vara säker på̊ att det är mördarsniglar.

Vad kommer namnet ifrån?

Namnet mördarsnigel är lite missvisande. Sniglarna dödar inte andra sniglar för att äta upp dem. De äter kadaver och det beteendet har de gemensamt med andra snigelarter.

Var trivs mördarsniglarna?

Sniglarna trivs i mörka och fuktiga miljöer. De är mest aktiva kvällar, morgnar och på nätterna. Regniga mulna dagar är de också̊ synliga. Däremot kryper de undan när det är soligt och torrt.

Hur blir man av med sniglarna?

Det effektivaste sättet att bli av med sniglarna är att plocka bort dem. Då kan de minska med 70–80 procent på tre år enligt en norsk undersökning. Så det gäller att ha tålamod och ta det lugnt.

Annons

Börja plocka sniglarna tidigt på våren. Håll koll på när de vaknar, någon gång mellan mars och maj. Det är de unga sniglarna som övervintrat, de gamla dör på hösten. Det tar några veckor innan de unga djuren blir könsmogna och börjar föröka sig. Så det ger bra effekt att ta bort sniglarna snabbt. Plocka också bort unga sniglar på hösten innan de kryper ned i jorden för att gå̊ in i vinterdvala.

Hur dödar man mördarsniglar?

Döda sniglarna snabbt och så skonsamt som möjligt. Klipp huvudet av dem eller kasta ned dem i kokande vatten. Häll inte salt på dem, det ger dem en lång och utdragen dödskamp. Salt i trädgården är heller inte bra för växterna.

Läs även: 10 sätt att utrota mördarsniglar

(19)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar