Annons


Annons

5 bra trädgårdstips från vinnaren av Årets Trädgård 2017

Gångar av gräs och grus slingrar sig mellan rabatterna. Trädgårdsrum efter trädgårdsrum öppnar sig, inredda med härliga blommor och mysiga trädgårdsmöbler. I Årets Trädgård hos Charlotte Andersson i Sundsvall finns mycket att upptäcka. Här är hennes bästa tips!

 ”I ett kärvt klimat och med en oslagbar känsla för färg, form, växter och odling har Charlotte skapat en underbar trädgårdsdröm. Hennes växtkombinationer är smarta, stilfulla och personliga. Extra plus för de fint inredda trädgårdsrummen.”

Annons

Så lyder juryns motivering som gjorde Charlotte Andersson till vinnare av Årets Trädgård 2017. Missa inte prisutdelningen i hennes trädgård i Sundsvall den 19 augusti! Läs mer här.

Här är Charlottes bästa trädgårdstips:

1. Låt trädgården vara din kreativa plats

Och privata oas! Att ha en egen trädgård är en ynnest. Här finns inget rätt eller fel. Det ska vara som du vill, med växter som gör dig glad. Att prova sig fram är roligt och givande. Ta professionell hjälp om du känner dig osäker. Ibland räcker det med en konsultation eller så behöver du ta hjälp med hela designen.

2. Gör ett noggrant underarbete

Foto: Charlotte Andersson

Ska växterna må bra och resultatet bli hållbart är det A och O att bearbeta marken ordentligt. Rensa bort allt ogräs, stora stenar m.m. Luckra upp med en grep, jordförbättra och gödsla. En plantering med välgjort underarbete kräver mindre underhåll och gör att växterna trivs.

3. Välj en stomme som funkar året om

Välj växter som har form eller färg oavsett årstid. Växterna kan vara städsegröna, vintergröna eller formklippta. Häckar, buskar, träd, gräs och perenner med vackra fröställningar blir också snyggt.

4. Ha en färgplan

Foto: Charlotte Andersson

Det ger en harmonisk känsla. Genom att tänka på hur och var allt placeras skapar du ett skönt helhetsintryck. Håll dig till hyfsat enhetliga färgskalor. Hos mig går färgerna i två huvudspår. Det ena består av mörkt rött till nyanser av rostrosa. Det andra innehåller gult, lime och vitt. Tänk på att färger finns i både blommor och bladverk.

5. Plantera växter i krukor

Foto: Charlotte Andersson

Med växter i krukor går det att förändra snabbt. Med många växter av samma sort eller krukor i samma stil blir det enhetligt. Gamla zinkhinkar och -baljor är mina favoriter. De är vackra, hållbara, frostsäkra och lätta. Korgar är också en vacker favorit. Jag planterar aldrig direkt i korgen utan använder en innekruka för att korgen ska hålla längre. Rotting håller längst.

Charlotte Andersson

Familj: Maken Ulf, barnen Rebecca och Filip.

Gör: Ulf och Charlotte är egna företagare. Rebecca har flyttat hemifrån. Filip har tagit studenten och jobbar gärna i trädgården när han har tid.

Var: Sekelskifteshus i Nedre Haga i Sundsvall.

Trädgård: 1800 kvm i zon 3. Det är egentligen zon 4 här men trädgården ligger på en skyddad plats.

Favoritväxter: Tuplaner, julrosor, dahlior och rosor sticker ut.

Blogg: www.gardenflow.se

Instagram: @charlottegardenflow

Se hela reportaget i Drömhem & Trädgård nr 10!

Läs också: Välkommen till vinnaren av Årets Trädgård 2017!

(187)
(4)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar