Annons


Annons

5 blommande buskar & träd

Våren slog ut i full blom under de soliga dagarna som varit. Vi kan inte få nog! Här är fem rikblommande buskar och träd att satsa på!

Tore Hagman

1 Rhododendron och azalea
Välj någon av de här två om du vill ha en färgstark trädgård – det finns runt 1 500 olika sorter att välja bland. Generellt kan man säga att azalean doftar mer, kräver mer sol och fäller löven på vintern, 
medan rhododendron klarar skugga och är vintergrön (även om det finns undantag). Båda vill ha surare jord, men är annars mycket lättskötta.

Läs också: Så gör du egna fröbomber!

2 Magnolia
De flesta av släktets omkring 80 arter kommer från Himalayas sluttningar. Magnolian trivs bäst i soligt läge med mullrik jord runt rötterna. Alla varianterna klarar inte vårt klimat. En av de härdigaste är M. kobus var. borealis som sägs klara zon 5 i skyddat läge. En annan tålig sort är M. x loebneri ´Leonard Messel´vars utslagna blommor tål flera minusgrader utan att skadas.

Läs också: Så bekämpar du ogräset giftfritt

3 Prydnadskörsbär
I april exploderar träden i rosa. Gör som japanerna 
– njut av en picknick under de blommande grenarna. Träden behöver mycket sol och värme för att trivas och klarar sig inte över zon 3. Sorten ‘Kanzan’ är relativt tålig, har riklig blomning med intensivt rosa dubbla blommor. Kan bli upp till tolv meter högt.

4 Pärlbuske
Knopparna ser ut som vita pärlor – den likheten har gett namn åt trädgårdens mest romantiska buske som är både vacker och tålig. Pärlbusken Exochorda racemosa gillar sol och trivs bäst i lite surare jord. Den kan bli upp till tre meter hög och lika bred.

5 Rosenprakttry
Vill du ha riklig blomning med mycket färg 
– satsa på den här lättodlade busken! När syrenen har blommat över tar prakttryn vid! Varför inte satsa på en svensk E-planta? Weigela florida ‘Korea’ E 
blommar med djupt röda, fyra cm långa blommor i juni–september och blir två meter hög.

(68)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar