Annons


Annons

5 anledningar att skippa fyrverkerierna på nyår

Fyrverkerier skadar folk, skrämmer djur och skräpar ner. Du kan dessutom ha mycket roligare för pengarna. Här är 5 starka skäl att skippa raketerna på nyår.

hund

Allt fler svenskar vill förbjuda fyrverkerier på nyårsafton, enligt en undersökning som försäkringsbolaget IF gjorde 2014.

5 anledningar att skippa raketerna på nyår:

1. De skadar folk

Förra året fick 81 personer uppsöka sjukhus efter att ha skadat sig på fyrverkeripjäser. De flesta var killar under 25, oftast med huvud- eller ögonskador, enligt Socialstyrelsen. Sedan 2008 åren har i snitt 111 personer per år lagts in på sjukhus till följd av fyrverkeriskador. Sedan 1997 har sju personer dött.

2. De skrämmer djur

Många sällskapsdjur är rädda för höga ljud, och just fyrverkerierna på nyår kan skrämma dem så pass att de får panikkänslor som är svåra att återhämta sig ifrån.

3. De skräpar ner

2011 hittade Kemikalieinspektionen giftiga tungmetaller i sex av 20 fyrverkeripjäser som såldes i Sveirge. I år innehöll en av 18 det cancerframkallande ämnet hexaklorbensen. Betydligt bättre alltså – men de tomma hylsorna kommer fortfarande ligga kvar i naturen en bra bit in på det nya året.

4. Du kan ha roligare för pengarna

Handen på hjärtat: Är det värt att lägga runt 500 kronor på ett nöje som varar i max en minut?

5. Det blir aldrig som man tänkt sig

… särskilt när det så sällan motsvarar förväntningarna ;).

Annons

fyrverkeri

LÄS OCKSÅ

(649)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar