Annons


Annons

4 tips som håller jordgubbarna färska längre

Jordgubbar serveras bäst rumstempererade men förvaras bäst i kylskåp. Här är några tips att lägga på minnet för att få fina bär så länge som möjligt.

I en tårta, doppade i choklad eller bara som de är. För de flesta av oss är jordgubbar en naturlig del av sommaren. Därför vill vi gärna att det röda guldet håller sig färskt och fräscht så länge som möjligt.

Läs också: Så skär du fina tårtbitar med perfekta kanter

Bild: IBL

Annons

Här är Anna Bensons, författaren till ”Jordgubbsboken”, bästa tips för att få jordgubbarna att hålla så länge som möjligt.

1. Tid är hårdvaluta för fräschören

Färska bär håller sig bäst och smakar mer om de får vara osnoppade och förvaras kallt så snart som möjligt efter skörd. Men för bästa smak vid servering bör de vara rumstempererade. Ställas därför fram bären ungefär en timme innan de ska ätas.

2. Plocka själv – om du kan

Allra bäst smak är det förstås på gubbarna du tar direkt från plantan. Då har du också möjlighet att snabbt se till att de förvaras på ett lämpligt sätt.

3. Importerade bär håller längre

Väljer att du att ställa in jordgubbarna som blev över i kylskåpet är det bra att känna till bärens ursprung. Importerade bär håller mellan tio och tolv dagar i kylskåpet. De svenska har en något kortare livslängd, upp till fem dagar, om de är ”dagsfärska”.

4. Frys i minst minus 17 grader

Vill du frysa in jordgubbarna ska det vara minst minus 17 grader. För bästa hållbarhet är det också bra att skiva och lättsockra bären innan du stoppar in dem i frysen.

Skiva och sockra bären innan du fryser dem för längre hållbarhet. Foto: IBL

Läs också: 6 smarta sätt att ta tillvara på överbliven frukt

(85)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar