Annons


Annons

4 knep som får hängiga tulpaner att räta på sig igen

Har dina tulpaner börjat sloka, trots att du nyss köpt dem? Här är fyra enkla knep för att få blommorna att sträcka på sig igen.

tips och skötselråd för tulpaner

Foto: Shutterstock

Med lite ansträngning går det faktiskt att hålla tulpanerna fina och upprätta i vasen en längre tid än över natten.

För det första gäller det att välja tulpanerna med omsorg redan i butiken, skriver tidningen Land. Ta en bukett med knoppar som knappt fått sin färg ännu och som har krispiga, raka stjälkar.

Annons

När du kommer hem, skär av stjälkarna under vatten innan du sätter buketten i en vas med ljummet vatten. Den färska snittytan utan luftbubblor har lättare att dra upp ljummet vatten snarare än iskallt, enligt tidningen.

En god start ger bra förutsättningar för en tulpanbukett som håller sig fräsch länge. Men skulle blommorna trots allt börja se ledsna och hängiga ut, finns det ytterligare tips från Land här:

1. Undvik dåligt umgänge

När du arrangerar dina tulpaner med andra blommor i vasen, gäller det att hålla koll på vilka kompisar som innebär dåligt sällskap. Påskliljor är ett exempel, narcisser ett annat – de avger ett slem som täpper till stjälken på tulpanen och gör att den inte kan ta upp vatten. Du gör bäst i att ta upp tulpanerna, skölja av dem, ge dem ny snittyta och sätta dem i en egen vas.

Frukt fungerar inte heller bra ihop med tulpaner! Vissa frukter, som äpplen, ger ifrån sig etylengas som förkortar tulpanens livslängd. Ställ tulpanerna en bit ifrån fruktskålen.

2. Låt dem ligga ner

Lägg tulpanerna ner och låt dem ligga raklånga med färska snittytor och stjälkarna i vatten en stund. Förhoppningsvis drar blommorna till sig vatten och stjälkarna blir raka och ståtliga igen. Om inte, arrangera tulpanerna liggande i en glasskål.

Kanske finns det luftbubblor i stjälken? Testa nåltricket! Bild: IBL Bildbyrå

Kanske finns det luftbubblor i stjälken? Testa nåltricket! Bild: IBL Bildbyrå

4. Stick en nål i stjälken

Om blommorna vissnar snabbt, kan det bero på att det kommit luft in i stjälken som hindrar tulpanen från att ta upp vatten. Ta en nål och stick igenom stjälken en bit nedanför blomman. Med lite tur rätar stjälken ut sig igen.

Läs också: Säg det med en ros! Det här betyder blommornas olika färger

4. Beundra dansen

Hjälper ingenting är det bara att gilla läget – och njuta av tulpanens dansliknande rörelser. Även om stjälken skurits av, fortsätter nämligen blomman att växa och letar sig mot ljuset i något som närmast kan liknas vid en vacker dans:

Text: Minna Wallen Widung/Allers.se
Källa:
Land

Läs också: Så får du tulpanerna att hålla länge – 6 tips och skötselråd

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar