Annons


Annons

3 enkla tips när du väljer belysning hemma

Bra och genomtänkt ljussättning är verkligen A och O. Genom att inreda med belysningen i åtanke kan du skapa såväl harmoni som funktionalitet – och samtidigt få en mysig känsla. Här är 3 tips som passar alla hem.

Inred gärna med flera ljuskällor. Foto: Shutterstock

Inred gärna med flera ljuskällor. Foto: Shutterstock

1. Allmänljus

allmanljus2

Foto: House doctor, Molecular / Menu, Dancing pendant / Himla, Värmland

Allmänljuset kan ses som själva grunden till all bra belysning och här bör du välja en ljuskälla som sprider ett jämnt ljus över en så stor yta som möjligt.

En högt placerad takarmatur kan vara tillräckligt, men ibland kan du också behöva komplettera med indirekt belysning, exempelvis med dolda lampor ovanpå en hög bokhylla.

2. Flera ljuspunkter

ljuspunkter-belysning

Foto: Flos, IC T1 / Globen lightning, Rock / Muuto, Pull

Annons

Med endast en taklampa – hur maffig den än må vara – kan ljuset bli ganska begränsat med mörka vinklar och hörn som resultat. Komplettera därför med flera mindre lampor utplacerade i rummet.

En större golvlampa kan vara både snygg och ge det där lilla extra till ett rum, medan en fönsterlampa ger djup mot fönstret. Mindre och mer riktade lampor är ett utmärkt och snyggt sätt att belysa dina inredningsdetaljer med.

En riktlinje att gå efter är att ju större rum, desto fler ljuspunkter behövs för att göra det trivsamt.

Läs också: Så gör du sovrummet mysigare med ljusslingor – 7 inspirerande tips

3. Väggbelysning

vaggbelysning

Foto: Nothern lighting, Oslo wood / Menu, On the edge / Örsjö belysning, Kvist

För att få ett rum att kännas luftigare kan du använda dig av så kallade uplights, lampor som är riktade uppåt och belyser väggarna.

Särskilt snyggt blir det om du bor bland vacker stuckatur eller synliga takbjälkar, men kan också vara ett bra knep för att ljusa upp mörka hörn.

Läs även: Så väljer du rätt belysning – rum för rum

(62)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar