Annons


Annons

3 knep för att ta reda på om din krukväxt dött eller bara gått i dvala

Många växter går i vinterdvala när temperaturen sjunker, så även om din krukväxt tappat alla blad behöver den inte vara död. Så här vet du!

krukväxt död eller i dvala

Att våra utomhusväxter påverkas av vintern är rätt självklart, men även blommor som du har inomhus berörs av den mörka årstiden.

En del tappar sina blad för att konservera så mycket vätska som möjligt och då kan det vara svårt att veta om de dött eller bara slumrat till.

Annons

Med dessa knep får du lite mer klarhet om tillståndet dina gröna vänner befinner sig i!

Läs också: Så får du tulpanerna att hålla länge – 6 tips och skötselråd

1. Känn på kvistarna 

Välj ut en kvist som är lika tjock som en blyertspenna och böj den bakåt. En levande kvist ska vara enkel att böja och fuktig inuti när den delar sig. En död kvist bryts snabbt av utan särskilt hårt tryck och är torr på insidan.

2. Skrapa av barken

Använd din nagel eller en liten kniv för att försiktigt skrapa av barken på kvisten. En grön och våt yta betyder att växten lever. Har den dött kommer du istället se en brun yta och förmodligen är det då också svårt att få loss barken.

Men ge inte upp än – kanske har du valt ut en död gren. Utför samma test på en kvist som sitter lite längre ner på stammen. Chansen finns att växten mår bättre närmare rötterna.

3. Inspektera rötterna

En växt i dvala har friska rötter, trots att den kanske ser rätt vissen ut ovanför jord. Har de två tidigare testen gett negativa resultat? Lyft ut växten ur krukan och inspektera rötterna. Ljusa och smidigare rötter är ett gott tecken på att den gått i dvala, medan skrumpna rötter som luktar lite unket tyvärr innebär att den gjort sitt.

Var dock noga med att undersöka huvudroten. Det kan vara så att den fortfarande lever. Ge då växten lite hjälp på traven inför våren genom att gallra bort de döda rötterna.

vinterdvala

Din växt kan må hur bra som helst trots att bladen fallit av.

Så här sköter du en krukväxt i dvala 

Under vinterdvalan behöver växten inte särskilt mycket ljus, men den ska fortfarande vattnas. Och det är i samband med vattningen som de flesta av oss begår det största misstaget – vi vattnar alldeles för ofta.

En god tumregel är att vattna cirka en gång i månaden, om det behövs. Känn på jorden för att se om det är dags. Är jorden fuktig ungefär 2,5 centimeter ner så kan du vänta med vattningen.

Du kan också trimma bort döda kvistar och blad för att ge plats åt ny, frisk tillväxt. Utöver det finns inte särskilt mycket du kan göra för din sovande planta, förutom att önska den godnatt!

Läs också: Skapa en grön oas hemma – 7 sätt att inreda med växter

Källa: Lifehacker
Foto: Shutterstock

(80)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar