Annons


Annons

14 smarta knep som underlättar i köket

Oavsett om du är en hejare på matlagning eller en novis i köket kan du ha nytta av de här tipsen. Spar tid, förenkla matlagningen och lyckas bättre med middagen!

1. Ta enkelt bort fröna

Via: Brightside

För att snabbt och enkelt avlägsna frön från till exempel pumpa, gurka och zucchini kan du använda en glasskopa.

2. Skala äggen snabbare

Via: Tesco

Häll i lite vinäger i vattnet som äggen kokas i för att göra det enklare att skala äggen när de är färdigkokta.

3. Skala citrusfrukter enklare

Annons

Via: Brightside

Om du tycker att citrusfrukter kan vara komplicerade att skala finns det ett enkelt sätt att gå tillväga. Lägg frukten i mikron i 20 sekunder och därefter blir det betydligt lättare!

4. Förhindra att pastaskummet kokar över

Via: Melissas love off food

Om du inte har möjlighet att titta till pastavattnet hela tiden kan du lägga en träslev över kastrullen. På så sätt förhindrar du det vita skummet att koka över kanten.

Läs också: Så skär du fina tårtbitar med perfekta kanter

5. Gör perfekta ägg

Via: Gracelaced

Knäck äggen i stekpannan men istället för att ha i matfett häller du i lite vatten. Ställ sedan stekpannan på spisen och stek som vanligt. På så sätt får du perfekta ägg med flytande äggula!

6. Värma upp rester

Foto: IBL/Shutterstock

Om du ska värma upp pizza eller andra bakade maträtter i mikron kan du ställa ett glas med vatten bredvid. Vätskan förhindrar pizzan att torka ut alldeles för mycket och gör istället att den behåller sin knaprighet.

7. Tillaga en hel fågel

Foto: IBL/Shutterstock

När du ska steka eller grilla en hel fågel gör du rätt i att lägga den med bröstet närmast värmekällan. Anledningen är att bröstet innehåller mest kött vilket gör att den behöver mer värme för att bli klar samtidigt som resterande delar.

8. Undvik lök-tårarna

Foto: IBL/Shutterstock

Om du planerar att steka löken kan du lägga den i frysen ungefär 30 minuter innan du skivar dem. Men – undvik detta om du har tänkt att ha rå lök i sallad, den kalla temperaturen förstör nämligen lökens knaprighet.

9. Riv ost utan kladd

Foto: IBL/Shutterstock

Även ost kan dra nytta av frysen. Om du lägger osten i frysen i 30 minuter är det enklare att riva den och rivjärnet blir betydligt mindre kladdigt än om den är rumstempererad eller kylskåpskall.

10. Avlägsna överflödigt fett enkelt

Foto: IBL/Shutterstock

Ibland när man lagar mat kan slutresultatet bli oväntat fett. Det kan förstöra både smaken och konsistensen. Vill du ta bort en del av fettet gör du det enkelt genom att ta några isbitar i en pappershandduk och svepa över maten. Isen fungerar som en magnet som drar det drypande fettet till sig och fastnar på pappershandduken.

11. Få ut all citronsaft

Foto: IBL/Shutterstock

För att få ut så mycket citronsaft som möjligt ur en citron kan du lägga den i kylen ett tag innan du lägger den i mikron i 15-20 sekunder. Pressa sedan! Fungerar även för apelsiner.

12. Använd plastfolie som stjärnkockarna

Foto: IBL/Shutterstock

De flesta av oss har någon gång blivit tokiga på plastfolie som vägrar ge med sig och istället blir en lång vira av ihoprullad plastfilm. Förvara plastfolien i kylen istället, precis som stjärnkockarna. Kall plastfolie är lättare att hantera och gör att du slipper bli irriterad…

Källa: Brightside

Läs också: Snoppa jordgubbarna enkelt och snabbt – se smarta knepet här

(83)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar