Annons


Annons

12 tåliga krukväxter att ställa på fönsterbrädan i höst

Nu är det hög tid att flytta in och ställa vackra krukväxter i fönstret. Drömhems trädgårdsredaktör Kerstin Holmberg har valt 12 tåliga favoriter som finns i butikerna nu. Dessutom fina krukor att ställa dem i. Av Kerstin Holmberg foto Magnus Selander

Kerstin-Holmberg

Kerstin Holmberg

När grönskan utomhus börjar försvinna är det tid att låta fönsterbrädorna grönska. Det finns massor av växter som är fina nu på höstkanten. Välj några du tycker om och fyll fönstret med grönska eller låt bara ett par växter dekorera fönsterbrädan.

När en ny krukväxt kommer in i ditt hem behöver den vänja sig vid sin nya miljö. Det tar ett tag, så om växten tappar några blad till att börja med är det inget att oroa sig för. Om du bara tar hand om växterna kommer de att trivas. Olika växter har olika behov. Ta reda på vad de behöver så att du kan sköta dem på rätt sätt och ge dem ett långt liv! 

Krukvaxter2
Skön blandning. Här växter krysantemum, håll den jämnt fuktig och låt den stå ljust, men inte i direkt sol. Kruka, 39 kr, Lagerhaus. Klätterfikus växer snabbt och passar i ampel eller hög kruka när den vuxit till sig. Här är den liten och får stå i svart skål, 79 kr, Granit. Fjädersparris trivs i hög luftfuktighet. Håll jorden jämnt fuktig utan att den är blöt. Fyrkantig kruka, 69 kr, Granit. Längst till höger står en cyklamen i kruka/vas, 2 400 kr, Paradisverkstaden. Svart prydnadsekollon, 99 kr, Indiska, liten svartvit vas, 125 kr, Royal Design.

Krukvaxter1

Glödande rött. Bladbegonior finns i flera varianter. De är lättskötta. Under sommarhalvåret ska de hållas jämnt fuktiga. På vintern något torrare. Men de får inte torka ut helt. Ge näring en gång i månaden på vintern och en gång i veckan från vår till höst.

Krukvaxter5
Gröna små blad. Murgröna på båge är dekorativt. Murgröna ska inte stå i direkt solljus på en ljus plats. Låt den torka upp lätt mellan vattningarna, men inte helt. Ge näring en gång i veckan under sommaren. Duscha växten om det är torrt inne och ställ den gärna lite svalare på vintern. Grå kruka, 39 kr, Lagerhaus. Plättar i luften kallas också slideranka. Den ska hållas lätt fuktig och få näring en gång i månaden på vintern och en gång i veckan på sommaren. Kruka, 49 kr Blomsterlandet, vas, 19 kr, Lagerhaus, silvrig fasan i metall, 149 kr, Blomsterlandet.

Krukvaxter3
Rosa skönhet. Cyklamen har både vackra blad och blommor. Vattna försiktigt i krukans kant. Håll jorden jämnt fuktig. Trivs bäst när det är svalt. Låt den inte stå över ett varmt element. Passar också fint i höstkrukan utomhus.

Krukvaxter4
Sirligt träd. Dvärgkowhai har smala grenar och små blad. Håll jorden jämnt fuktig. Växten kan tappa bladen om det är för torrt. Duscha gärna växten. Liten vas, 29 kr, Lagerhaus, kruka, 79 kr, Granit, lampa, 169 kr, Clas Ohlson.

Krukvaxter6
Fikus & hortensia. Benjaminfikus med tvåfärgade blad vill ha mycket vatten och sedan nästan torka ut mellan vattningarna. Ge näringen gång i månaden på vintern och en gång i veckan resten av året. Kruka, 79 kr, Granit. Hortensian blommar fantastiskt och är alltid törstig. Vattna rejält men inte i överflöd. Växten vill inte stå i vatten. Kruka, 129 kr, Blomsterlandet. Bladbegonian står i fyrkantig kruka, 59 kr, Granit. Vas/flaska 19 kr, Granit. Prydnadsägg, 450 kr, Paradisverkstaden, grön marmorljusstake, 159 kr, Jotex.

Annons

Krukvaxter7
Matigt. Mitt i fönstret står en kruka med kryddor och gröna ätliga blad. Längst fram står svartkål och bakom den citronmeliss och mejram. Håll dem fuktiga och ät dem. Kruka, 598 kr, Mateus. Till vänster står en krysantemum i kruka, 79 kr, Granit. Till höger en vit kalanchoe. Den behöver lite vatten och ska torka upp lätt mellan vattningarna. Kruka, 362 kr, Paradisverkstaden. Rund vas, 39 kr, Lagerhaus, doftljus, 149 kr, Indiska,  sax, 149 kr, House Doctor,  blomspruta, 129 kr, Indiska.

Läs även: 8 tips för att lyckas med dina krukväxter

(136)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar