Annons


Annons

10 viktiga råd – renovera klimatsmart i köket

Visst går det att renovera köket och ändå vara snäll mot miljön. Pernilla Johansson driver bloggen Ekoenkelt, här får du hennes bästa tips. Bonus: Många av dem är även snälla mot din plånbok! Av: Hasse Gänger

ekokok-smal

Långlivat. Diskbänk, Atlantic H Intra, i rostfritt stål, 150x60x3 cm, 3 157 kr, Byggmax. Ballongvisp, 69 kr, skål, ø 28 cm, 439 kr, Bagaren & kocken. Köksluckor i nyansen Menthol 777 och vägg i Kokos 502, Beckers. Kylskåp, Bosch KSV36MI41, energiklass A+++, 11 495 kr, Elon. Linoleumgolv, Forbo Novilon Scandinavia Ruta 6383, 219 kr/kvm, Bygghemma.se. Snålspolande blandare, 995 kr, Ikea.

pernilla-johansson

Pernilla Johansson Gör: Driver sedan 2010 bloggen Ekoenkelt med över en miljon besökare. Aktuell: Med boken Ekoenkelt – vägen till en hållbar livsstil.

1. Behåll det som redan fungerar

Byt bara ut det som verkligen är nödvändigt och satsa på att behålla allt som fungerar. Kanske räcker det med att måla om köksluckorna med miljövänlig färg, byta handtag och trots allt låta den gamla blandaren och diskbänken vara kvar? Ibland kan man komma långt på att göra ganska lite.

Annons

2. Välj rätt certifiering

Tack vare ny kylteknik finns det i dag kylskåp och frysar som är grönare än någonsin. I Sverige finns en A–C-klassning som visar hur mycket el som går åt i proportion till volymen och temperaturen i de olika utrymmena. Miljömässigt är A+++ allra bäst. Tänk också på att inte köpa större kyl och frys än vad som är nödvändigt.

3. Byt packning först

Kranarna ska vara snålspolande, men i de flesta fall behöver de inte bytas ut, ofta kan det räcka med att byta packning.

4. Satsa på långlivat

Den som vill ha ett grönare diskbänksalternativ väljer antingen rostfritt stål eller koppar. Och förstås helst återvunnet – metaller tar mycket energi att nyproducera. Bänkar i sten har betydligt längre livstid än bänkar i trä. Bänkskivor gjorda av återvunnet glas och betong finns i olika färger och mönster, och är billigare än dem som är gjorda av marmor eller granit (allra tåligast). Träbänkar bör vara av svenskt trä och ha miljövänlig impregnering.

5. Hållbart med linoleum

Undvik plastgolv eftersom de innehåller PVC (polyvinylklorid) som kan läcka hormonstörande ämnen. Ett bättre miljöval är linoleum, som är ett slittåligt naturmaterial och finns i många fina färger och mönster. 

6. Undvik spånplattor

Rata skåpluckor gjorda av spånplattor (som innehåller gasen formaldehyd). I gamla kök har gasen antagligen hunnit dunsta, men när du köper nytt är det bättre att välja trä. Flyttbara moduler är bra, då slipper man giftiga silikonmassor som behövs vid väggfast inredning.

7. Använd diskmaskin

En fullmatad diskmaskin drar faktiskt mindre energi än att diska för hand. Även om du använder diskbaljan och snabbt spolar av är diskmaskin (med miljömärkt diskmaskinstablett) att föredra.

8. Välj rätt energikälla

Valet av spis – el eller gas – kanske avgörs av hur man helst lagar mat. I ett miljövänligt kök är båda lösningarna okej. Under förutsättning att gasspisen går på biogas (vanlig gasol är fossilt) och att elspisen försörjs med förnybar energi, så kallad grön el. Ett alternativ för den som inte vill ha gas är induktionshäll, som har snabbare uppvärmning och därmed mindre energiåtgång.

9. Undvik giftiga färger

Organiska lösningsmedel som lacknafta, thinner, terpentin, xylen och toluen, är inte miljövänligt. Till skåp och väggar är det lämpligare med linoljefärg, äggoljetemperafärg (jord- och mineralpigment i påse som du själv mixar med ägg och vatten) eller färger som är märkta med Svanen- eller/och Bra Miljöval.

10. Återanvänd!

Återanvänd så mycket som möjligt. Skåp, luckor, knoppar – det mesta går att hitta begagnat i bra skick på nätet. Man kan till och med hitta hela kök begagnade eller rent av få ett till skänks. Byggnadsvårdsbutiker är också bra. På samma sätt som du söker något att återanvända kan du också sälja eller skänka bort det du inte längre vill ha i ditt gamla kök. Det som inte hittar ny ägare placerar du naturligtvis hos återvinningscentralen.

Relaterade artiklar:

Intervju med Pernilla Johansson >>

Tävla om Pernilla Johanssons bok Ekoenkelt >>

(26)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar