Annons


Annons

10 tips för att formklippa buskar och träd

Formklippta växter gör trädgården spännande och vacker. Det är lätt att lyckas och det finns många buskar och träd som går bra att klippa. Här få du de bästa råden.

Formklippt trädgård. Foto: Shutterstock

Formklippt trädgård. Foto: Shutterstock

10 tips för att lyckas med formklippning:

1. Välj en bra form. Det är enklast att skapa kuber, klot, pyramider och koner. De formerna går att klippa fram redan när växten är liten. Figurerna växer i storlek när åren går.

Annons

2. Gör en mall. Ett bra sätt att få till rätt form är att göra en mall av ståltråd och sätta den runt plantan. Sedan klipper du helt enkelt bort allt som sticker utanför mallen.

3. Börja med en buske. Det kan vara bra att starta med att forma en buske om du är nybörjare. Buskar tål att klippas hårdare än träd.

4. Läs på. Det är inte alla växter som går att formklippa. Ta reda på vilka växter som går att använda och vad de tål. Slå i böcker eller fråga på plantskolan.

5. Klipp ofta. Nya skott ska klippas bort ofta, ungefär en gång i månaden. Trimma plantan jämnt över hela. Skott som ger sig av åt fel håll knipsas av direkt.

6. Sommarklipp. Börja klippa i maj–juni och sluta i augusti. Växten ska hinna hämta sig innan frosten kommer. Klipp uppifrån och ned, så blir formen snyggast.

7. Fuktigt. Klipp helst när det är fuktigt väder eller regnar lite om du klipper för hand. Det hjälper bladen att hålla sig fina och inte torka in.

8. Ljus och vind. Formklippta växter behöver mycket ljus. Skydda dem helst från kraftig vind.

9. Näring. När du klippt växterna i början av sommaren ska du ge dem lite näring. Vattna också om det är torrt.

10. Formen. De klippta växterna ska helst vara vida i botten och smalare i toppen så att solen kan lysa på hela växten.

Läs mer: Så lyckas du med formklippning

Två tåliga nybörjarväxter att formklippa

1. Idegran. Växer långsamt men kan klippas nästan hur som helst. Det går till och med att klippa i gamla grova grenar utan att plantan tar skada. Få barrväxter klarar av att beskäras så hårt.

2. Måbär. Mycket härdig och tålig. Buskarna växer i både sol och skugga och trivs i norra Sverige. Bra både som häckar i olika höjder och friväxande buskage. Kan formas till alla möjliga olika figurer.

Fler formbara favoriter

  • Buxbom
  • Idegran
  • Avenbok
  • Hagtorn
  • Spirea
  • Berberis
  • Liguster
  • Gran
  • Tuja
  • Forsythia

Se fler bilder här: 10 formklippta favoriter

Formklippt buxbom från legendariska slottet Hatfield House utanför London.

Formklippt buxbom från legendariska slottet Hatfield House utanför London.

(46)
(1)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar