Annons


Annons

10 steg till en lyckad köksrenovering

Det är mycket att tänka på inför en köksrenovering. Och var ska man börja? Här får du tips och idéer som underlättar planeringen.

kok

1. Skriv en önskelista

Skriv upp allt som du verkligen vill ha i köket. Det är mycket att tänka på, sätt dig ner i ditt nuvarande kök och gå igenom allt. Fundera på om köket kommer att användas till mer än bara matlagning. Gör barnen läxor här? Vill du ha en liten arbetsplats med dator? Behövs förvaring för papper, räkningar och tidningar? Önskar du dig en stor matplats för middagar med familj och vänner? Du vet kanske redan från början vilken stil du vill att ditt kök ska ha.

Annons

Men titta i inredningstidningar och på nätet för att få inspiration. Prata också med vänner och kolleger som har gjort om sina kök, då får du garanterat värdefulla tips och råd. Glöm inte att fråga om de kan rekommendera någon hantverkare

2. Planera och budgetera

Nu är det dags att göra en budget. Sätt upp ett generellt kostnadstak för vad hela renoveringen får gå loss på. Fundera också på vilken tidpunkt som passar bäst för renoveringen. Och sist men inte minst, mät ditt nuvarande kök – takhöjd, dörrar, fönster, väggar, element och hur långt upp fönstren sitter från golvet. Mät sedan igen. Och sedan mäter du ännu en gång. Misstag beror väldigt ofta på att måtten är felaktiga. Gör en enkel planskiss, och glöm inte att markera vatten, avlopp, el och ventilation. Ta gärna bilder på köket också.

3. Träffa en kökssäljare

Nu är du redo att besöka en kökssäljare. Du har önskelista, stil, budget, planskiss och bilder. En del köksbutiker erbjuder gratis hembesök och hjälper till med mått och planskiss. Hos en kökssäljare får du svar på de flesta av dina frågor och hon eller han kan berätta om din budget verkar vara realistisk. Du får förstås också tips på inredning och funktioner. Ni går igenom planlösningen i ditt nuvarande kök och bestämmer om något drastiskt måste ändras för det nya köket. Tänk på att renoveringen blir betydligt billigare om du inte drar om vattenrör, avlopp och ventilation.

4. Prioritera

Efter ditt möte med kökssäljaren kanske du inser att du måste börja stryka i önskelistan. Men misströsta inte! Bara genom att välja andra material kan du spara mycket pengar. Fundera också på vad du vill lägga pengarna på. Dyra maskiner eller gedigna skåp och luckor? Många väljer billiga vitvaror och lägger krutet på materialvalen. Eller tvärtom.

5. Detaljplanera

Nu är det dags att detaljplanera varenda liten grej i köket. Ju mer du har planerat, desto smidigare kommer renoveringen att gå. Vet du fortfarande inte vilken blandare du ska ha när det är någon vecka kvar tills rörmokaren kommer så kan du få problem eftersom det kan vara leveranstid på produkterna.

6. Beställ köket

Om du väljer att vara din egen köksplanerare så gäller det att alla grejer finns på plats när hantverkarna kommer. Beställ allting i god tid, tänk på att det är leveranstider och att dessa inte alltid följs till punkt och pricka. Som sagt, ju mer förberedd du är, desto smidigare kommer det att gå.

7. Anlita hantverkare

När du vet vad du vill få gjort och vid vilken tidpunkt kan du börja ta in offerter från olika hantverkare. Köksföretaget som du köper ditt kök av kan förstås montera köket. De kan också tipsa om elektriker, rörmokare, snickare och plattsättare. Det allra viktigaste är att ta referenser, den billigaste behöver inte vara den bästa. Och genom att riva det gamla köket själv sparar du mycket pengar. Men är du helt oerfaren så kanske du ska låta någon annan göra det. Tänk på att det är mycket ytskiktsjobb som ska göras när själva rivningen är klar.

8. Var på plats!

Det gäller att ha koll på hur arbetet fortskrider. Träffa gärna hantverkarna varje dag. Och ställ ofta frågan om hur de ligger till tidsmässigt. Fundera på om du måste vara borta en del från ditt arbete under renoveringen.

9. Var beredd på överraskningar

Köksleveransen kan bli försenad, hantverkarna dyker inte upp, bänkskivan passar inte, kylskåpet är skadat vid leveransen, blandaren har fel mått. Allt kan hända vid en köksrenovering och om du är mentalt förberedd på det värsta så kommer det att vara lättare att hantera om det händer. Räkna kallt med att renoveringen kommer att ta längre tid än vad du, köksföretaget och hantverkarna har beräknat.

10. Fixa litet extrakök

Det kan bli dyrt att äta ute eller köpa hämtmat varje dag under renoveringen. Ett extrakök med en liten kyl, två spisplattor och en mikrovågsugn kommer att underlätta vardagen under tiden. Du kanske kan låna av släktingar och vänner eller så kan det finnas att köpa billigt på till exempel Blocket. Och diska kan du faktiskt göra i badrummet.

(15)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar