Annons


Annons

10 smarta sätt att använda diskmedel

Diskmedel går att använda till så mycket mer än bara att diska smutsiga tallrikar och glas med. Här är 10 användningsområden du kanske inte har tänkt på tidigare!

smarta sätt att använda diskmedel

Smarta sätt att använda diskmedel! Foto: Shutterstocka

1. Ta bort fettfläckar

Diskmedel är nyckeln i det här enkla knepet för att få bort irriterande fettfläckar från kläder och andra tyger! Gör så här: Häll en eller ett par droppar diskmedel på fläcken och gnugga in ordentligt med hjälp av en gammal tandborste. Tvätta därefter tyget i varmt vatten och fettfläcken är ett minne blott!

2. Gör hemgjord kylpåse

Gör en hemgjord kylpåse genom att hälla ett par deciliter diskmedel i en förslutbar plastpåse som du stoppar i frysen. Diskmedlet fryser aldrig ordentligt utan får en mjuk konsistens som gör att du kan använda kylpåsen för att lindra svullna fötter och ömma sår!

3. Förebygg imma på glas och speglar

Det här är rena mirakelmedlet för dig som vill mota Olle i grind när det gäller immiga speglar eller bilrutor! Du häller bara lite diskmedel på en torr, ren trasa och arbetar in det i glaset så immar det inte igen nästa gång.

4. Fånga – och döda – bananflugor

Brukar du få problem med bananflugor i köket? Gör en diskmedelfälla så är problemet snart ur världen! Häll ett par centimeter diskmedel med fruktdoft i en skål eller annan öppen behållare och tillsätt cirka 2 dl vatten. Täck därefter behållaren med plastfolie som du gör små hål i med till exempel en gaffel. Bananflugorna kommer att dras till lukten och söka sig ner i behållaren men kommer inte kunna ta sig ut igen eftersom de har diskmedel på vingarna.

5. Förebygg loppor

Ditt stackars husdjur kan bli offer för dessa ovälkomna kryp! Men du behöver inte köpa dyra specialprodukter för att förebygga detta. Använd istället lite diskmedel med citrondoft nästa gång du badar din hund eller katt; det verkar förebyggande och lopporna är inte längre lika intresserade av att flytta in i pälsen hos din fyrfotade vän. Tänk på att diskmedel är väldigt starkt, så några få droppar räcker.

6. Gör trädgårdsmöblerna som nya

Trädgårdsmöbler som stått inne hela vintern är oftast inte superfräscha när det är dags att fram dem på vårkanten. Lite diskmedel i en behållare med varmt vatten och en disktrasa är allt du behöver för att få rena och fina trädgårdsmöbler igen!

7. Får bort rödvinsfläckar

Vi har alla varit där, rödvin på den vita favoritkjolen, duken eller blusen… Rödvinsfläckar kan verkligen vara en mardröm att få bort, men som tur är – ingen omöjlighet! Gör så här för att göra en fantastisk fläckbortagare med diskmedel: Blanda 1 tesked diskmedel med 2 dl väteperoxid. Ta därefter en ren svamp och fördela blandningen direkt på fläcken, låt det sjunka in och skölj med kallt vatten. Denna blandning funkar också utmärkt för exempelvis gräsfläckar! Tänk dock på att väteperoxid är väldigt starkt och bör hanteras med varsamhet!

8. Gör skruvandet till en barnlek

Kämpar du med att skruva i trä? Häll en droppe diskmedel på skruvens spetsiga del och börja skruva – diskmedlet funkar som glidmedel och gör skruvandet till en barnlek.

9. Håller spindlar och myror borta

Diskmedel är ett otroligt bra vapen att ta till om du kämpar mot myror, spindlar och andra kryp. Blanda diskmedel och vatten i en sprayflaska och spraya runt dörrkarmar, fönster och andra ingångar som de små krypen tycker om att använda.

10. Hemgjorda såpbubblor

Alla älskar såpbubblor, men kanske framför allt barnen som blir extra glada av att ha nästintill obegränsad tillgång till den bärande ingrediensen! Häll några droppar diskmedel i en plastbehållare med vatten och skaka om den lite lätt så är det bara att gå igång med bubbelblåsandet!

Annons

Läs även: 6 smarta sätt att använda bikarbonat

Bikarbonat tar effektivt bort dålig lukt. Foto: Shutterstock

Bikarbonat tar effektivt bort dålig lukt. Foto: Shutterstock

Av: Malin Perlheden/Allers

(2)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar