Annons


Annons

10 sätt att utrota mördarsniglar

Håll koll på mördarsniglarna i din trädgård! Att plocka bort dem för hand är fortfarande den metod som fungerar bäst, men det finns flera andra sätt som tillsammans ger ännu bättre effekt.

Spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel (Arion vulgaris). Foto Shutterstock

Spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel (Arion vulgaris). Foto Shutterstock

Mördarsniglar har få naturliga fiender och är svåra att bli av med, men det finns flera knep att ta till. Här är 10 sätt att bekämpa sniglar:

Läs också: 6 vanliga trädgårdsproblem du löser med bikarbonat

1. Plocka mördarsniglar

Börja tidigt på våren, innan sniglarna förökar sig. Håll på hela hösten. Hitta platserna där sniglarna trivs, så får du tag på många djur samtidigt.

2. Locka fram sniglarna

Lägg ut brädor, skivor eller plastsäckar eller annat som sniglarna trivs under. Vittja varje dag. Locka sniglarna till speciella platser med beten som rutten frukt, döda sniglar, tagetes och annat de gillar. Samla in och döda sniglarna du hittar där.

3. Röj upp

Ta bort högar av trädgårdsavfall, ved och brädor som ligger och skräpar. Då kan sniglarna inte krypa undan på för många ställen.

4. Torra ytor

Skapa öppna torrmarksmiljöer med hjälp av grus i rabatter. Du kan prova att odla grönsaker i bäddar som har former av limpor och täcka jorden med markduk.

5. Täck inte

Undvik att lägga ut gräsklipp och barkflis i odlingarna.

6. Tidig vattning

Vattna på morgnarna så att du inte skapar onödigt fuktiga miljöer under natten.

7. Staket

Kragar med böjd kant. Finns att köpa i galvaniserat stål. Ganska fult, men effektivt. Kan skydda mindre ytor som till exempel en grönsaksodling. Elstaket fungerar om de har tillräcklig strömstyrka. Kan vara svåra att sätta upp. Elen måste kontrolleras kontinuerligt.

8. Komposten

Kompostera gärna i slutna behållare i stället för öppna. Eller sätt snigelstaket på kompostkanten. Lägg ut järnfosfat vid komposten. Vattna komposten med nematoder på våren och hösten.

9. Svält ihjäl sniglarna med järnfosfat

Pellets (till exempel Snigelfritt och Snigel Effekt) som läggs ut i odlingarna. Gör att sniglarna svälter ihjäl. Ofarligt för andra smådjur. Lägg pelletsen i behållare för att andra djur inte ska äta upp dem.

10. Nematoder

Vattna ut nematoder, en mikroskopisk mask, som kryper in i sniglarna och dödar dem (Nemaslug). Utnyttja det faktum att mördarsniglarna är kannibaler och gör så här:

  • Blanda ut nematoderna i en hink med vatten.
  • Samla ett gäng mördarsniglar, lägg dem i en sil och doppa ner sniglarna i nematodvattnet.
  • Klipp sniglarna i bitar och doppa igen.
  • Lägg ut snigelresterna på platser i trädgården där sniglar trivs och häll det kvarvarande nematodvattnet över.
  • Andra sniglar känner genast av ”betet” och kommer dit, äter och får nematoderna i sig. De dör och blir i nästa steg mat åt nya sniglar.

Läs även: 5 fakta om mördarsniglar

Annons
(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar