Annons


Annons

10 livsmedel du inte ska förvara i kylen

Vissa livsmedel måste förvaras i kylskåpet för att de ska hålla så länge som möjligt, men för andra kan det ha precis motsatt effekt. Här är tio livsmedel som inte hör hemma i kylen.

Tomat, basilika och olivolja ska inte förvaras i kylen. Foto: Shutterstock

Tomat, basilika och olivolja ska inte förvaras i kylen. Foto: Shutterstock

1. Tomater

Tomater förlorar smak i kylskåpet, då kylan stoppar dess mognadsprocess. Det gör även att de ändrar textur och blir mjöliga. Förvara dem istället i en korg eller skål i köket.

2. Basilika

Basilika är känsligt för kyla och ska förvaras i rumstemperatur. Antingen i kruka, eller i en liten kopp med vatten – precis som snittblommor.

3. Olivolja

Om du förvarar olivolja i kylen kommer den att kondensera och få en tjock, smörlik konsistens. Förvara den istället i rumstemperatur.

4.  Lök

Fukten i kylskåpet gör löken mjuk och kan göra att den möglar. Förvara den istället torrt och svalt, men inte tillsammans med potatis då det kan göra att båda blir dåliga.

5. Vitlök

Om du förvarar vitlök i kylen kommer den förr eller senare att börja gro. Den kan även bli gummiaktig och möglig, så det är bättre att förvara den torrt och svalt.

6. Honung

Honung klarar sig i princip hur länge som helst i rumpstemperatur, så länge du har ett tätslutande lock, så det finns ingen anledning att placera den i kylen.

7. Kaffe

Att förvara kaffebönor i kylen gör att de tappar smak och även kan ta upp smak från andra livsmedel. Förvara dem istället torrt och svalt, eller i frysen om du har stora mängder.

8. Bröd

Färdigbredda mackor kan förvaras någon dag i kylen, men kylskåpet gör annars att brödet blir torrt. Förvara det istället i rumstemperatur eller i frysen.

9. Potatis

Att förvara potatis i kylen kommer att göra den söt och grynig, då kylan förvandlar stärkelsen till socker snabbare. Förvara den istället torrt och svalt, gärna i en papperspåse.

10. Avokado

Om du vill att avokadon ska mogna snabbare ska du definitivt inte förvara den i kylen. Om den däremot är tillräckligt mogen och du inte ska använda den direkt går det bra.

Annons

Läs även: Därför är avokado så nyttigt

Blanda en nyttig avokadosmoothie. Foto: Shutterstock

Blanda en nyttig avokadosmoothie. Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ

(134)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar