Annons


Annons

10 anledningar att älska Ikea

Ikeas grundare Ingvar Kamprad fyllde nyligen 90 år och våra hem (och våra liv) hade inte varit sig lika utan honom. Här är 10 skäl att hylla hans livsverk Ikea.

Speglar och skåp från Ikea.

Speglar och skåp från Ikea.

1. Design åt alla!

Minns du när du skulle inreda ditt första hem? Hur skulle det ha sett ut, utan den one-stop-shop som Ikea är? Att alla ska ha råd att köpa varuhusets möbler har alltid varit grundbulten i Ingvar Kamprads affärsidé.

2. Bokhyllor som får plats i bakluckan

När Ikea kom till USA på 80-talet skämtade många komiker om det knasiga i att behöva skruva ihop sina egna möbler. Men det är svårt att inte se det genialt praktiska i att kunna köpa fem-sex möbler och få plats med alla i bilen. Utan de platta paketen hade bokhyllan Billy knappast funnits i hem över hela världen i dag.

Annons

Läs även: 15 sätt att inreda med bokhyllan Billy

Bokhyllan Billy från Ikea.

Bokhyllan Billy från Ikea.

3. Ett Mecka för exilsvenskar

Ikea finns i 27 länder, som en svensk ambassad för alla som vill få sina hem att kännas som hemma. Eller bara saknar köttbullar.

4. Det eviga nytänket

Ikea var bland de första i världen att visa reklam med samkönade par som något positivt och sedan den första Ikea-katalogen kom 1951 har den alltid varit full av spännande nyheter att bläddra i. Vårens utropstecken är drivhuset Krydda/Växer, som låter oss odla örter i köket utan vare sig jord eller solljus. Närodlat och helt rätt i tiden!

5. En möbel – en massa möjligheter

Att köpa Ikeamöbler behöver inte betyda att ditt hem kommer att se ut som alla andras. Internet svämmar över av kreativa Ikea-hacks och sätt att sätta unik och personlig prägel på prylarna.

Läs även: 16 sätt att inreda med Bestå från Ikea

Skåpet Bestå från Ikea.

Skåpet Bestå från Ikea.

6. ”För Sverige i tiden”

Kungens valspråk kunde lika gärna vara Ikeas. Genom alla år har designers som Gillis Lundgren, Karin Mobring, Thomas Sandell och många, många fler satt svensk design på kartan både hemma och utomlands. I dag säljs klassiker som Impala och Amiral på auktionshus för belopp långt över vad de köptes för – inflationen medräknad.

7. Inspiration åt en hel värld

Med hjälp av några av landets bästa stylister lyckas Ikea hela tiden inspirera, inte minst genom bloggen Livet Hemma. Och det finns en anledning till att Ikea-katalogen trycks i dubbelt så många exemplar som Bibeln varje år.

8. Det ultimata testet för en relation

Det spelar ingen roll om du och din partner säger att ni älskar varandra: Det är först när ni genomlevt en söndag på Ikea som ni vet om ni kan leva ihop för alltid.

Läs även: 6 anledningar att besöka Ikea med din partner

ikea-illustrationer

9. Den ohändiges enda chans till lycka

Medan vissa avskyr att skruva ihop Ikea-möbler, ser andra en möjlighet att för en gångs skull känna sig händiga. En Ikea-möbel blir lite som leksaken i ett Kinderägg. En lagom utmaning som du kan känna dig stolt över att ha klurat ut. ”Jo, serrö, den där har jag byggt själv!”

10. Ikea sätter Sverige på kartan

Precis som när Sverige får en världsstjärna i idrott så är Ikea något att känna stolthet över. Det är vår mest folkkära globala möbelstjärna. Och allt startade med Ingvar Kamprad.

Läs även: 16 saker du garanterat varit med om på Ikea

(60)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar