Annons


Annons

Baka UnderbaraClaras mjölvänliga lussebullar

Inför årets julbak har bloggaren och miljöprofilen Clara Lidström tagit fram ett recept på extra saftiga och mjölvänliga lussebullar. Här delar hon med sig av sitt bästa knep.

UnderbaraClaras mjölvänliga lussebullar.

UnderbaraClaras mjölvänliga lussebullar.

Lussebulle, lussekatt, saffranskuse – kärt saffransbröd har många namn. De gyllene bullarna är ett måste i julbaket, men det är inte helt lätt att få till den perfekt saftiga lussebullen då saffran har en tendens att torka ut degen.

Annons

Bloggaren och miljöprofilen Clara UnderbaraClara Lidströms bästa knep för att få lussebullarna extra saftiga är att byta ut en del av vetemjölet i degen mot rågsikt – vars rågfibrer hjälper till att binda vätska i degen.

– Lussekatter är underbara, men det är inte helt lätt att
 få dem så där härligt saftiga. Att använda lite rågsikt i 
degen är mitt bästa knep för att göra lussebullarna ännu 
mjukare, saftigare och godare. Jag ser också till att 
baka med Kungsörnens Vänligare Rågsikt – så blir de extra vänliga mot miljön och klimatet, säger Clara.

UnderbaraClaras mjölvänliga lussekatter

Du behöver: (för ca 50 bullar)

1 gram saffran (2 pkt)
200 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1,5 dl Kungsörnen Vänligare Rågsikt
14,5 dl Kungsörnen Vänligare Vetemjöl
1 ägg till pensling
russin

Gör så här: 


  1. Mortla saffran med en tesked strösocker.
  2. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.
  3. Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)
  4. Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig
.
  5. Blanda i socker, ägg och salt.
  6. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.
  7. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från 
kanterna men gärna vara lite lös.
  8. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  9. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.
  10. Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.
  11. Pensla med ägg och grädda på 200 grader i ca 7 minuter. Låt svalna på galler under 
bakduk.

Läs även: Baka eget pepparkakshus – smart mall!

Baka eget pepparkakshus.

Baka eget pepparkakshus.

LÄS OCKSÅ

(6)
(7)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar