Annons


Annons

Toppa ägghalvorna med något nytt – 6 goda recept till påsk

Ägghalvor är ett måste till påskmaten – men när testade du en ny topping senast? Här är sex goda recept på smakrika röror och toppingar som får det att vattnas i munnen!

1. Lyxägg med basilikakräm och färska räkor

ägghalvor topping recept

Ägghalvor med basilikakräm och färska räkor. Bild: Erik Karlsson

För 12 ägghalvor behöver du:

  • 6 ägg
  • 1½ dl crème fraiche
  • ½ kruka basilika
  • ½ dl riven parmesan
  • 24 räkor
  • gräslök
  • nymalen svartpeppar

Gör så här:

Annons

1. Lägg äggen i kokande vatten och koka i 8 min. Häll av vattnet och spola äggen i kallt vatten.

2. Vispa crème fraichen tjock, mixa ner basilika och parmesan till en ljusgrön kräm.

3. Skala äggen, dela dem med vass kniv (diska kniven mellan varje ägg för snygg snittyta). Lägg halvorna på ett fat och klicka ut basilikakrämen ovanpå.

4. Skala räkorna. Toppa äggen med räkstjärtar och gräslök. Kör ett par varv med pepparkvarnen över äggen.

Recept: Janet Gustavsson

 

2. Ägghalvor med sill och brynt smör

Ägghalvor med sill och brynt smör. Bild: Pontus Ferneman

För 20 ägghalvor behöver du:

  • 10 ägg
  • 75 g smör
  • salt, peppar
  • 2 hela matjessillfiléer
  • 1 liten gul lök
  • 3/4 dl hackad dill
  • saft av ½ citron
  • färsk dill

Gör så här:

1. Koka äggen i sex minuter och spola dem kalla. Skala och dela äggen på längden. Ta ut gulorna och lägg i en skål.

2. Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme. Häll det brynta smöret över äggulorna och rör ihop med lite salt och peppar. Klicka ägguleblandningen i ägghalvorna.

3. Hacka samman matjessill, lök, dill och citronsaft.

4. Toppa äggen med hacket och garnera med dill.

Recept: Tareq och Ellen Taylor

Läs mer: DIY– 6 idéer för en påskfin bordsplacering

3. Kaprisägg med ansjovis och citron

Till vänster: ägghalvor med räkor och chili. Till höger: ägghalvor med kapris, ansjovis och citron. Bild: Fredrik Ödman

För 8 ägghalvor behöver du:

  • 4 hårdkokta ägg
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 msk finhackad kapris
  • 10 droppar tabasco
  • 2 msk fint skuren gräslök
  • 1 krm rivet citronskal
  • 8 små ansjovisar
  • citronskivor

Gör så här:

1. Skala äggen och dela dem i halvor. Peta försiktigt ut gulorna och lägg dem i en bunke.

2. Blanda äggulorna med smör, kapris, tabasco, gräslök och citronskal.

3. Lägg sedan tillbaka ägguleblandningen i ägghalvorna. Garnera sist med ansjovisen och pyttesmå citronskivor.

Recept: Jan-Erik Hagbohm

 

4. Ägghalvor med räkor och chili

För 8 ägghalvor behöver du:

  • 4 hårdkokta ägg
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 msk finhackad dill
  • ca 1 tsk sambal oele
  • 1 krm curry
  • salt
  • 8 tunna skivor röd chili
  • 8 skalade räkor
  • chiliflakes
  • malen svartpeppar

Gör så här:

1. Skala äggen och dela dem i halvor. Peta försiktigt ur äggulorna och lägg dem i en bunke.

2. Blanda gulorna med smör, dill, sambal oelek och curry. Smaka av med salt.

3. Lägg ägguleblandningen i ägghalvorna. Garnera med chili och räkor. Strö över chiliflakes och svartpeppar.

Recept: Jan-Erik Hagbohm

Läs mer: 7 fantastiskt fina tårtor att inspireras av i påsk

5. Fyllda ägg med sparris och lax

Ägghalvor med sparris och kallrökt lax. Bild: Christina Uhlin

För 12 ägghalvor behöver du:

  • 6 kokta ägg
  • 2 salladslökar
  • 3 gröna sparrisar
  • olja till stekning
  • salt och peppar
  • 100 g kallrökt lax

Gör så här:

1. Dela äggen och gröp ur gulan.

2. Strimla både salladslök och sparris tunt och i sneda bitar.

3. Stek snabbt i lite olja tills de blir glansiga och lite mjuka, ca 1 minut, salta och peppra. Låt svalna

4. Dela laxen i mindre 
bitar, blanda upp med äggulor, sparris och salladslök och fyll sedan de 12 halvorna. Garnera med lite sparris på toppen.

Recept: Sandra Palmqvist

 

6. Ärtiga ägghalvor med ansjovis och färskost

ägghalvor topping recept

Ärtiga ägghalvor med ansjovis och färskost. Bild: Pontus Ferneman

För 10 ägghalvor behöver du:

  • 5 ägg
  • 1 dl gröna ärter
  • 2 msk hackad gräslök
  • ca 2 msk färskost av philadelphiatyp
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 burk ansjovisfiléer
  • rucola
  • rädisor

Gör så här:

1. Hårdkoka äggen. Koka ärterna i några min, spola av med kallt vatten.

2. Skala och dela äggen i halvor. Ta ut äggulorna och mixa med ärterna. Blanda i gräslök och färskost. Salta och peppra.

3. Skär till ägghalvorna försiktigt så de kan stå. Fördela fyllningen i ägghalvorna. Snurra ihop ansjovisfiléerna och lägg dem över. Garnera med rucolablad och klyftade rädisor.

Av: Minna Wallén-Widung/Året Runt

Läs mer: 7 anledningar att frossa i ägg

LÄS OCKSÅ

(47)
(1)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar