Annons


Annons

Syra grönsakerna

Nu mitt i skördetiden finns massor av billiga grönsaker att köpa. Ett bra sätt att spara dem över vintern är att mjölksyra dem. Resultatet blir både gott och fantastiskt nyttigt. Här får du recept på klassisk surkål.

Syrade grönsaker.

Syrade grönsaker.

Tips när du syrar:

  • Använd jodfritt salt. Jod kan störa syrningsprocessen.
  • Grönsakerna ska vara ekologiska. De innehåller mer mjölksyrebakterier än oekologiska. Processen går ut på att stimulera mjölksyrebakterierna så de omvandlar sockret i grönsakerna till mjölksyra. I den sura miljön kan förruttnelsebakterierna inte leva.
  • Vattnet du använder ska vara rumstempererat. Varmt vatten dödar bakterierna och iskallt vatten gör att processen startar långsamt.
  • Krydda med till exempel äpple, vitlök, chili, dill, senapsfrö, lagerblad, enbär eller lingon.
  • Se till att alla grönsaker hamnar under vattenytan i syrningskärlet. Använd till exempel en plastpåse med vatten i för att trycka ned grönsakerna i burken.

Recept på surkål:

Surkal

Annons

Du behöver:

1 liter
1 kg vitkål
15 g jodfritt salt
Ev kryddor, ex kummin, enbär, korianderfrön, lagerblad
Kokt, avsvalnat vatten med 15 g havssalt/liter

Dessutom behövs:

Konserveringsburk med gummiring, 1 liter
1-liters plastpåse
Stor skål
Rivjärn
Kniv

Gör så här:

1. Ta bort och kasta de yttre, fula bladen på kålhuvudet. Spara ett fint kålblad.

2. Dela kålhuvudet på mitten och skär ut rotstocken.

3. Riv stocken på rivjärn och finstrimla kålhuvudet.

4. Blanda kål, salt och ev kryddor i en skål.

5. Massera och banka kålen till den börjar vätska sig.

6. Lägg en näve kål i konserveringsburken och stampa med näven så att kålen packas och luften pressas ut. Fortsätt tills burken är 4/5 full.

7. Ta det sparade kålbladet och pressa ner över den rivna kålen i burken. Detta hjälper till att hålla den rivna kålen nere.

8. Pressa och se om vätskan står över kålbladet, om inte tillsätt lite saltlake.

9. Veckla ut plastpåsen inuti burken och fyll upp med saltlake så att det nästan står upp till kanten på burken. Knyt till påsen och förslut burken.

10. Ställ burken på en tallrik i rumstemperatur, 18–20ºC i ca 14 dagar. Om man har möjlighet kan burken flyttas till ett svalare utrymme, ca 15ºC för fortsatt syrning efter 3 dagar i rumstemperatur. Processen går då långsammare och smakutvecklingen blir bättre.

11. Om mycket vätska rinner ur burken under syrningen, kan man fylla på med mer saltlake. Öppna inte burken i onödan.

12. Efter 2 veckor flyttas burken till kylen och får mogna i 4–8 veckor.

Receptet och tipsen kommer från Jenny Neikell som jobbar med mjölksyrning. Läs mer om henne på www.surtanten.se.

Text: Kerstin Holmberg Foto: Monica Norrby

LÄS OCKSÅ

(63)
(6)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar