Annons


Annons

Julpyssel 19: Surdeg för glada bagare

Juletider är pysseltider. Var så god! Vi bjuder på massor av pyssel, ett varje dag fram till julafton. Det kommer att bli allt från pynt till granen, presenter att ge bort, pepparkakshus och annat fint och roligt.

Surdeg för glada bagare. Foto: Thomas Hjertén

Surdeg för glada bagare. Foto: Thomas Hjertén

Att ge bort en surdeg är nästan som att ge bort ett husdjur, mottagaren måste mata den för att hålla den vid liv! Dela med dig av din egen guldklimp eller starta en ny.

Surdeg
Det tar ungefär en vecka att sätta en egen surdeg så det gäller att vara ute i god tid före jul. Sätt degen i en stor glasburk med tättslutande lock. Låt burken stå framme i rumstemperatur i början men ställ den inte på en stenbänk eller diskbänk i metall utan på en träbänk eller skärbräda.

Annons

Annars böjar degen inte ”leva”.

Tips: Skriv ut en rolig text med bild och sätt runt magen på burken.

Du behöver/Gör så här:
Dag 1
2 dl rågmjöl (Obs: använd ekologiskt mjöl)
2 dl vatten
Blanda ordentligt.

Dag 2: Blanda.

Dag 3
Tillsätt (mata) degen med:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Blanda noga.

Dag 4
Mata degen med:
1/2 dl rågmjöl
1/2 dl vatten
Blanda noga.

Förhoppningsvis har degen börjat bubbla nu. Om inte så fortsätt att mata den som dag 4 i ytterligare tre dagar. Om degen fortfarande inte har börjat bubbla är det något som gått fel, släng och börja om på nytt.

Förvara din surdeg i kylskåp när den väl är vid liv! Det går bra att fortsätta mata en rågsurdeg med vetemjöl om man inte vill baka så grovt bröd.

Vad är problemet?
Inget händer = Byt mjölsort och testa igen.
Degen växer och bubblar jättemycket = Ställ in den i kylskåpet.
Degen luktar illa och bildar mycket vätska = Mata den oftare och med mer (se dag 4).

Av Petra Aschberg, Yasemin Bayramoglu & Michelle Meadows

LÄS OCKSÅ

(65)
(21)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar