Annons


Annons

Så gör du ett chokladhus – steg för steg

Varför inte byta ut pepparkakshuset mot ett chokladhus i år! Man behöver inte ens göra deg, kavla och grädda, det är bara att börja montera och dekorera.

Chokladhus från Marabou av Mia Öhrn. Foto: Sara Danielsson.

Chokladhus från Marabou av Mia Öhrn. Foto: Sara Danielsson.

Du behöver:

6 chokladkakor
1 påse chokladlinser
Florsocker
Övrigt ätbart pynt som kristyr, strössel och godis

chokladhus 1

1. Husets långsidor. Ta en chokladkaka, bryt av en rad för att få den rätta längden på husväggen, och lägg den på en liten mikrosäker skärbräda. Mikra 7 sek på full effekt. Ta ut chokladkakan och känn om den börjat mjukna. Mikra i 2 sekunder till om den är hård. Skär försiktigt ut ett fönster ur chokladkakan. Stick kniven mitt i fönstret och lyft bort det. Gör samma sak med nästa chokladkaka. Lägg de två husväggarna i kylen så de stelnar.

Annons

chokladhus 2

2. Husets gavlar. Öppna en chokladkaka till och mikra som i punkt 1. Markera exakt mitt på chokladkakan. Utgå från den markeringen och skär till en sned gavel.

chokladhus 3

3. Gör nästa gavel men skär även ut en dörr på samma sätt som fönstren. Låt båda gavlarna stelna lite i kylen.

chokladhus 4

4. Ta fram en bricka/skärbräda att montera huset på. Smält ca hälften av chokladen, som blivit över, försiktigt i mikron eller över vattenbad (låt svalna så stelnar den snabbare när huset ska monteras). Spritsa/pensla en tjock sträng choklad på gavlarnas kanter och tryck fast långsidorna utanpå gavlarna. Flytta huset försiktigt till kylen och låt stelna 15 min.

chokladhus 5

5. Spritsa eller pensla smält choklad på toppen av gavlarna och långsidorna och lägg på två chokladkakor som tak. Foga ihop taknocken med choklad. Låt stelna i kylen 20 min. Ta ut huset och klipp till gelatinblad för fönsteröppningarna. Pilla in gelatinbladen i fönstret.

chokladhus

6. Dekorera huset med kristyr, chokladlinser, florsocker, strössel… Sätt lite sockervadd eller bomull i skorstenen. Sätt dörren på plats och strö lite kokosflingor runt huset som snö.

LÄS OCKSÅ

(38)
(100)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar