Annons


Annons

Så lyckas du med vårlökar i kruka – 6 enkla knep

Passa på att köpa billiga lökar till fina vårkrukor nu. Du kan köpa tulpaner, krokusar, pärlhyacinter och annat vackert för halva priset eller ännu billigare. Plantera lökarna tätt i frosttåliga krukor. Njut av fantastisk blomning till våren.

Varlokar800

Gammalt och nytt. De vackert rosa tulpanerna ‘Up Pink’ blommor för fullt bland den lägra utblommade violtulpanen ‘Persian Pearl’.

Så lyckas du med vårlökar i kruka

1. Använd krukor med hål i botten. De måste var dränerade så det inte samlas vatten och is i dem på vintern. Krukorna ska tåla frost och kyla.

2. Plantera sent. Lökar i kruka behöver inte planteras lika tidigt som de i rabatterna. Det passar perfekt att utnyttja extrapriserna på lökar under hösten när du köper lökar till dina krukor.

Annons

3. Lägg ett lager lecakulor och sedan jord i botten på krukan. Plantera nu lökar som blommar sent. Lägg på jord. Plantera lökar som blommar lite tidigare. Fyll på med jord. Plantera de tidigaste lökarna överst. Täck med jord. Plantera tätt. Gödsla med benmjöl. Det står på lökpåsarna när växterna blommar.

4. Vattna och ställ krukan på en skyddad plats där det inte kan regna eller snöa in i dem. Det kan vara i ett kallväxthus, i ett garage, i en källare eller på en veranda. Krukorna klarar minusgrader och mörker. Men så snart det börjar växa i dem på vårkanten måste de ställas ljust.

5. Om vintern är kall kan du isolera krukorna med några lager bubbelplast eller något annat passande material. Det är viktigt att lökarna inte fryser och tinar flera gånger under vintern.

6. Blanda gärna lökarna med ettåriga vårblommor och tåliga perenner när våren kommer om du vill. Välj växter som klarar några graders nattfrost. Glöm inte att avhärda växterna, det vill säga att gradvis vänja dem vid utelivet innan de får stå ute hela tiden.

Varlokar

Blåvitt. Vita narcisser och blå pärlhyacinter är en söt kombination. De växer i en fin zinkspann från ett nedlagt trädgårdsmästeri.

Av: Kerstin Holmberg Foto; Annika Christensen

LÄS OCKSÅ

(134)
(99)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar