Annons


Annons

Nyttigheter att njuta av

Här kommer de läckra recepten ur boken Matiga sallader (Norstedts) som många frågat efter. Klicka på sidorna och skriv ut och spara eller så hittar du dem lite längre ner. Laga och njut! Recepten publicerades i Drömhem & Trädgård nr 8/2015.

Matiga sallader1

Ur Drömhem & Trädgård nr 8/2015, sidorna 86–87.

Matiga sallader2

Ur Drömhem & Trädgård nr 8/2015, sidorna 88–89.

Matiga sallader3

Ur Drömhem & Trädgård nr 8/2015, sidan 90.

En fräsch sallad fylld med godsaker är perfekt sommarmat! Getost, kyckling, tonfisk, lamm, kräftor, nötter och bär förgyller de här fyra favoriterna.

Getostsallad med bär & nötter

Den här fräscha salladen med bär, getost och kanderade nötter är en riktig superrätt under sommaren. Servera den med tunt skivad parmaskinka eller till grillat lammkött.

Annons

4 portioner
ca 8 dl bär, t ex blåbär, hallon och jordgubbar
1 burk matvete, 400 g
100 g späda salladsblad, t ex röd mangold, rucola, spenat
200 g getost (chèvre)
3 msk olivolja
2 msk lagrad balsamvinäger eller crema di balsamico
Flingsalt
Nymald peppar
Kanderade nötter
1 urkärnad, hackad chilifrukt
100 g peckannötter
2 msk flytande honung
2 msk råsocker
1 krm kanel
½ krm cayennepeppar

1 Börja med nötterna: Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser
på en plåt med bakplåtspapper. Rosta nötterna i mitten av ugnen i cirka 6 minuter. Ta ut och rör om så att
nötterna blandas med sockret. Låt det kallna och bryt i mindre bitar.
2 Salladen: Rensa bären och dela större jordgubbar. Skölj matvetet och
låt det rinna av.
3 Lägg upp sallad, matvete och bär och smula över osten. Droppa över
olivolja och balsamvinäger. Krydda med salt och peppar.
4 Strö över nötterna och servera salladen som den är eller tillsammans med kallskuret eller grillat kött.

 

Kycklingsallad med tonfisksås

Matig och somrig sallad som är en lyckad kombination av nizzasallad och vitello tonnato. Tillsammans med den smakrika dressingen blir den en favorit i sommarköket.

4 portioner
150 g haricots verts
1 burk stora vita bönor, 400 g
1 grillad kyckling
½ gurka
250 g cocktailtomater
3 msk olivolja
2 msk pressad citron
Flingsalt
Nymald peppar
1 huvud romansallad
4 hårdkokta ägg
2 salladslökar
1 dl svarta oliver
Dressing
1 burk tonfisk i vatten
2 msk kapris
3 msk majonnäs
2 msk pressad citron
¾ dl gräddfil
Flingsalt
Nymald peppar

1 Koka de gröna bönorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt kallna. Skölj de vita bönorna och låt rinna av.
2 Dela kycklingen i mindre bitar. Skär gurkan i bitar och dela tomaterna.
3 Blanda bönor, kyckling, gurka, tomater, olivolja och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
4 Dressingen: Låt tonfisken rinna av. Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
5 Lägg romansalladen på ett fat. Fördela kycklingröran över. Toppa med klyftade ägg, strimlad lök och oliver. Servera med dressingen.

 

Jordgubbstabbouleh med lammfilé

Tabbouleh är en bulgursallad från Mellanöstern. På sommaren kan du använda jordgubbar i salladen, men vill du göra som i originalet byter du ut jordgubbarna mot tre urkärnade och tärnade tomater.

4 portioner
Tabbouleh
2 ½ dl bulgur
5 dl grönsaksbuljong
3 hackade schalottenlökar
1 dl grovhackade pistaschnötter
2 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad mynta
3 msk pressad citron
3 msk olivolja
Flingsalt och nymald peppar
3–4 dl tärnade jordgubbar
Lammfilé
500–600 g lammytterfilé
1 dl mandel
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl grovhackad dill
½ dl olivolja
100 g getost (chèvre)
Flingsalt och nymald peppar
Smör till stekning

1 Tabbouleh: Koka bulgurgrynen under lock i buljongen, cirka 10 minuter. Låt grynen kallna.
2 Blanda bulgur, lök, nötter, örter, citronsaft och olivolja. Salta och peppra.
3 Vänd ner jordgubbarna i salladen vid servering.
4 Köttet: Mixa mandel, vitlök, dill och olja. Blanda i smulad ost. Salta och peppra.
5 Sätt ugnen på 225°. Putsa filén fri från senor och hinnor. Bryn den runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick en köttermometer i köttets tjockaste del. Bred mandelpeston över köttet. Stek det i mitten av ugnen tills termometern visar 57° för rosa kött. Ta ut och låt det vila under folie i 10 minuter. Skär köttet i skivor vid servering.

 

Potatiscaesar med kräftor och prästost

Den nykokta färskpotatisen vänds i en krämig caesardressing och toppas med kräftor, dill och lagrad prästost.

4 portioner
800 g nykokt färskpotatis
2 burkar kräftstjärtar à ca 400 g
2 msk hackad dill
1 huvud romansallad
Ca 2 dl grovriven prästost
Dressing
1 ägg
2 ansjovisfiléer
Pressad saft av ½ citron
½ msk dijonsenap
½ tsk worcestershiresås
1 pressad vitlöksklyfta
1 ½ dl rapsolja
2 dl grovriven prästost
½ msk hackad dill
Flingsalt och nymald peppar

1 Mixa alla ingredienser till dressingen utom ost och dill med mixerstav. Vänd ner ost och dill. Salta och peppra.
2 Salladen: Skär potatisen i bitar och blanda den med dressingen. Låt kräftorna rinna av och blanda med dillen.
3 Lägg upp salladen och fördela potatisen över. Toppa med kräftor och ost.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar