Annons


Annons

Maten och porslinet på Nobelfesten 2015

Årets Nobelmeny är framtagen av stjärnkrögaren Sayan Isaksson som driver restaurangerna Shibumi, Råkultur och Esperanto i Stockholm. Desserten är komponerad av konditorn Daniel Roos.

Menyn består av svenska råvaror och rätterna är utvecklade med hållbarhet i fokus.

– Vi ska försöka återanvända så mycket som möjligt och närma oss ett kretslopp. Om vi till exempel skalar lök, så återanvänder vi skalet istället för att slänga det. Jag vill få in Nobel i en samtida kontext. Ledorden är elegans, det ska vara med respekt för såväl djur och natur som den gastronomiska Nobelhistoriken samtidigt som menyn ska vara nutida – och kunna tillagas till 1350 personer, säger Sayan Isaksson.

Annons

Inspirationen till huvudrätten och desserten? En kebabrulle och en majblomma!

Förrätten på Nobelfesten 2015. Foto: Dan Lepp

Förrätten på Nobelfesten 2015. Foto: Dan Lepp

Förrätt: Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjrom.

Huvudrätten på Nobelfesten 2015. Foto: Dan Lepp

Huvudrätten på Nobelfesten 2015. Foto: Dan Lepp

Huvudrätt: Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers.

– I dessa dagar av integration så är tanken att det ska likna kebab i smaken, säger Sayan Isaksson.

Efterrätten på Nobelfesten 2015. Foto: Dan Lepp

Efterrätten på Nobelfesten 2015. Foto: Dan Lepp

Dessert: Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.

– Jag har utgått från den vackra dessertskålen. Den är så himla vacker och påminner ju lite om en blomma. Så jag sökte på nätet efter bilder på blommor och då dök majblomman upp. Då visste jag att den skulle bli perfekt! säger Daniel Roos.

Viner

Champagne Taittinger Brut Millésimé 2008
Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape Rouge 2010
Castei Recioto della Valpolicella Classico 2008

Nobelservisen kommer från Rörstrand och glasen från Orrefors.

Nobelservisen kommer från Rörstrand och glasen från Orrefors.

Porslinet

Maten serveras sedan Nobelprisets 90-årsjubiluem 1991 på servisen Nobel från Rörstrand. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:

Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
Gult: Höst, Asien, medicin.

De munblåsta glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta

LÄS OCKSÅ

(50)
(0)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar