Annons


Annons

Laga Jamie Olivers tomatbakade ägg

Färgglatt, näringsriktigt och lättlagat – och en alldeles oväntad kombo! Jamie Olivers supermat ger din vardagsmiddag ett lyft. Här får du ett smakprov på ett av hans läckra recept som gör gott för hälsan. Vi presenterar också 3 lyckliga vinnare som deltagit i Drömhem & Trädgårds tävling och får Jamies bok. Grattis! Recept och foto Jamie Oliver, ur boken Jamies supermat, Bonnier fakta.

Jamie-Oliver-recept2

Bön- & tomatbakade ägg med ricottaost

Jamie-Oliver

Vann du Jamies kokbok i vår tävling? Se vinnarna längre ner.

Cannellinibönor är en utmärkt proteinkälla. De är fiberrika och innehåller såväl C-vitamin som magnesium, som hjälper våra muskler att fungera ordentligt.

2 PORTIONER
250 g mogna körsbärstomater i olika färger
½ citron
extra virgin olivolja
1 nypa halvssalt
4 kvistar basilika
1 burk (400 g) cannellinibönor
1 rejäl nypa fänkålsfrön
1 nypa svartpeppar
2 stora ägg
2 skivor fullkornsbröd med frön
2 rågade teskedar ricotta
ev tjock balsamvinäger
ev stark chilisås

1. Halvera tomaterna, lägg dem i en skål och blanda i den pressade citronsaften, 1 matsked olja och en nypa havssalt. Plocka, riv isär och lägg i basilikabladen (spara de mindre bladen till garnering). Låt stå en stund så att smakerna mognar.

2. Hetta under tiden upp en stor teflonpanna. Skölj bönorna, låt dem rinna av och lägg dem i den heta pannan tillsammans med fänkålsfröna och en nypa svartpeppar. Stek det i 5 minuter – skaka på pannan emellanåt – bönorna ska brännas och ”poppa” så att skalet spräcks.

3. Häll tomatblandningen i pannan tillsammans med 1 deciliter vatten, salta och peppra och låt sedan puttra ordentligt i 1 minut.

4. Knäck i ett ägg på varje sida och lägg på ett lock, fat eller aluminiumfolie. Sänk till medellåg värme och tillaga långsamt i 3–4 minuter för lösa ägg, eller längre om så önskas.

5. Rosta brödet. Bred ricotta på de varma rostade brödskivorna. Servera dem tillsammans med de bön- och tomatbakade äggen. Strö över de sparade basilikabladen. Ringla gärna över lite balsamvinäger och/eller stark chilisås.

Här är vinnarna i tävlingen om boken Jamies supermat. Tävlingen var med i Drömhem & Trädgård nr 2/2016.

Inger Nilsson, Linköping
Alex Hellberg, Vansbro
Gunilla Wickström, Borgå, Finland

Annons

LÄS OCKSÅ

(19)
(4)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar